Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Transport?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

Yrkesförare

Gillar du stora, tunga fordon och vill ha ett ansvarsfullt arbete? Gillar du tanken att vara i norr ena dagen och i söder den andra? Vare sig det är inom Sverige eller inom Europa? Då är yrkesförare ett jobb för dig.

Oavsett vilken del av branschen du kommer jobba inom får du ett varierande arbete. Varje dag innebär möten med nya människor och nya utmaningar.

Körkort

Att bli Yrkesförare innebär att du kommer att lära dig många olika saker. Det handlar inte enbart om att kunna köra en lastbil utan du måste kunna lagar och regler om allt från gränsöverskridande transporter till trafikregler men även om sådant som rör sömn, kost och hälsa. Du läser även om olika fordon samt arbetsmiljö och säkerhet.

För att kunna arbeta som Yrkesförare måste du ha det som kallas för YKB, Yrkesförarkompetensbevis. YKB är en viktig och omfattande del av Yrkesförarutbildningen. Du lär dig även att köra truck och att lasta och lossa olika typer av gods.

Det finns två olika paket att söka. Det ena ger dig utbildning mot YKB samt möjlighet att erhålla körkortsbehörigheten C. Vill du utbilda dig mot körkortsbehörigheten CE får du söka ett påbyggnadspaket.

Spela filmen ovan och se vad Robin tycker om Yrkesförarutbildningen.

Stor bransch

Framtidsutsikterna ser mycket goda ut för både branschen som helhet men också på grund av att det framöver kommer vara ett stort behov av fler chaufförer. Transportbranschen är stor vilket gör att du har många olika inriktningar att välja på när det är dags att börja arbeta.

"Just nu är behovet av chaufförer enormt och det kommer att finns ett lika stort behov de kommande 10-15 åren. Bli chaufför, det är ett säkert kort och ett garanterat jobb med bra lön efter plugget."
Peo Hinricks VD Hägerstens Åkeri

Efter utbildningen har du de teoretiska och praktiska kunskaper som behövs för att börja arbeta som yrkesförare med en gång. Du som har en bra utbildning kommer alltid att vara attraktiv på arbetsmarknaden och så gott som garanterad ett arbete i transportbranschen.

Läs mer om Yrkesplugget

Läs vår studentblogg
Ställ en fråga