https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Riksglasskolan
Riksglasskolan

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Nybro

 • Längd

  4 terminer

 • Lärosäte

  Riksglasskolan

 • Sista ansökningsdatum

  15 april

 • Startdatum

  Augusti/september

 • Utbildningstyp

  Komvux/Vuxenutbildning
  Yrkesutbildning

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

 • Examen

 • Kategorier:

  Konst & Hantverk

 • Kontakt

  Yrkes- och studievägledare
  Johan Lerbacka 
  Tel. +46 (0)481- 455 64
  Mail: johan.lerbacka@nybro.seHantverksteknisk Vuxenutbildning

Vuxenutbildningen vänder sig till dig som inte har studerat på Hantverksprogrammet – Glasblåsning- och glashantverk på gymnasiet eller till dig som upptäckt glashantverk i vuxen ålder.

Yrkesvux är benämningen på yrkesinriktade kurser på gymnasial nivå inom den kommunala vuxenutbildningen. Syftet med yrkesvux är att motverka brist på personer med en yrkesutbildning samt nå de grupper som saknar gymnasieutbildning med yrkesinriktning, eller har en gymnasial yrkesutbildning som behöver kompletteras (källa: Skolverket).

Glasblåsning och förädling

Utbildningen är en hantverkstekniskutbildning som är yrkesförberedande. Du utvecklar din förmåga att uttrycka dig genom glashantverk. Den största delen av utbildningen ägnas åt att träna på olika hantverkstekniker, det förekommer även glasteori, genomgångar av verktyg, besök av gästlärare samt studiebesök av olika slag. Under det andra året finns möjligheten att göra en studieresa till Venedig och Murano i Italien tillsammans med dina klasskamrater.

Vad lär du dig?

Inom de varma teknikerna lär du dig hur det smälta glaset rör sig, hur du fångar an, välsar och blåser. Du får lära dig bland annat att tillverka vinglas, skålar och vaser. När du sedan lärt dig grunderna får du lära dig fler tekniker som till exempel påklipp, skapa optiska mönster och kombinera klarglas med färg. Du kommer även att få lära dig hur man driver glas på frihand och gör glas av olika tjocklekar och form.

För att vi ska kunna erbjuda en så bred utbildning som möjligt har vi skapat en unik utbildningsmiljö i vårt sliperi med en stor maskinpark och god lärarkompetens, även inom efterbearbetning av glaset och andra kalla tekniker.

Du får du lära dig att använda olika maskiner, verktyg och annan utrustning som finns för bearbetning av det kalla glaset, som till exempel gravering, djupslipning, blomslipning, blästring, facett slipning och moment som krävs för att föra över ett mönster på glas från en arbetsskiss. Du får kombinera olika tekniker och på så sätt skapa helt nya uttryck. Vi erbjuder även en introduktion i ugnsgjutning, fusing, slumping och lamp working.

Framtiden

Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom glasindustrin eller i en studieglashytta. Du blir även behörig till den eftergymnasiala yrkeshögskoleutbildningen, Design- och konstglas här på Riksglasskolan. Kan även fortsätta att studera vid någon konstskola eller söka in på en designerutbildning.

Elever som examinerats från utbildningen har ett mycket gott internationellt rykte och flera av de idag mest kända glashantverkarna och konstnärerna i Norden har startat sin karriär här på Riksglasskolan.

Efter utbildningen har du tillräckliga kunskaper för att själv kunna ta dig an nya tekniker. Ju mer engagerar du är och ju mer personligt ansvar för din utbildning och utveckling du tar, desto längre kommer du att nå.