https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1615534649/us/fvl6kntjqose28xx9vsh.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1615534909/us/perkqzylj8jep1ueug8v.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Sverigefinska folkhögskolan

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Haparanda

 • Längd

  1-3 år

 • Lärosäte

  Sverigefinska folkhögskolan

 • Sista ansökningsdatum

  Löpande

 • Startdatum

  17 augusti 2020

 • Utbildningstyp

  Folkhögskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

  Se utbildarens hemsida

 • Kategorier:

  Vård & Omsorg

 • Kontakt

  Elisabeth Eriksson

  E-post: elisabeth.eriksson@svefi.net

  Tfn: 0922 – 688 00 (växel)Allmän kurs: Vårdbiträde

https://svefi.net/wp-content/uploads/2020/03/parallax-45.jpg

I utbildningen Vårdbiträde får du de kunskaper och erfarenheter du behöver för att kunna arbeta som just vårdbiträde. Det är dessutom en allmän kurs vilket innebär att du utöver vårdbiträdesämnena samtidigt får möjlighet att studera de gymnasieämnen du kanske inte har godkänt i. På så vis får du inte bara yrkesbehörighet som vårdbiträde, du får dessutom möjligheten att studera vidare till undersköterska

Här får du utbilda dig till vårdbiträde. Samtidigt får du även möjligheten att läsa kärnämnen för att få din gymnasiebehörighet så du efter slutförd kurs kan studera vidare till undersköterska. (Men om du redan har gymnasiebehörighet eller endast vill läsa vårdbiträdesdelen så måste du inte läsa kärnämnen). Det går även bra att endast studera vårdbiträdesämnena om du vill det! I så fall kan du läsa den här utbildningen på halvtid. Vårdbiträdesämnena läses på måndagar, halva tisdagar, samt onsdagar. Om du endast är intresserad av vårdbiträdesdelen kan du ansöka till den här utbildningen som vanligt. Sedan meddelar du kursledaren efter antagning eller vid kursstarten.

Genomförande och målsättning

Vårdbiträdesinriktningen motsvarar vård- och omsorgsprogrammets grundutbildning (1:a året) vilket innebär att du sedan kan arbeta som vårdbiträde inom exempelvis äldreomsorg såsom boenden och hemtjänst, sjukvård, LSS-boenden, daglig verksamhet eller särskilt boende. Att studera heltid på en folkhögskola innebär att du läser 20 timmar i veckan. Dessa timmar fördelas mellan vård- och kärnämnen.

Utbildningen vänder sig till dig som vill stödja och vårda människor som är sjuka eller av andra anledningar är i behov av hjälp och stöd, t. ex. med dagliga rutiner och praktiskt omsorgsarbete. Fokus ligger på att bemöta brukare/patienter med respekt för den enskilda individens behov och förutsättningar samt anpassa vårdrutiner och personlig omvårdnad.

Efterfrågan på utbildad personal inom vård och omsorg är fortsatt hög i landet, så vårdbiträden har goda möjligheter till arbete.

Läs mer om utbildningen här