https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
EduPlanet
EduPlanet

Fakta

Kontakt

  • Kontakt

    Tel: 018 - 55 10 20
    Mail: info@eduplanet.seEduPlanet

EduPlanet

Vi startade redan 1982 och är idag en av de största i Sverige inom utlandsstudier. Här kan du söka bland mer än 300 skolor i hela världen och få hjälp av våra studierådgivare att hitta rätt utbildning... Läs mer

University of Debrecen i Ungern

Studera medicin utomlands på University of Debrecen

  • Ungerns näst största stad
  • Ett av Ungerns största universitet
  • Antagningsprov
  • Boende på campus

Återigen presenterar EduPlanet stolt ett tillskott bland sina noga utvalda medicinuniversitet! Denna gång är det University of Debrecen (UD) i Ungern. UD har funnits som universitet sedan mitten av 1500-talet och har vuxit väl sedan dess. Universitetet rymmer runt två tusen läkar- och tandläkarstudenter (2017).

Debrecens Universitet har under åren blivit det viktigaste kulturella centret i hela Ungern. År 2000 så etablerades The Colleges and University of Agriculture, Lajos Kossuth University och Medical University. Idag studerar ca: 26 000 studenter här och över 4 000 av dem är internationella studenter. Universitet har 14 fakulteter och tillhandahåller runt 50 program på engelska, anpassade för internationella studenter.

MEDICINSTUDIER UTOMLANDS INOM EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, som medicinutbildningar i Ungern, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare eller tandläkare efter du avslutat dina studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Kurser

University of Debrecen erbjuder via EduPlanet två program: läkarprogrammet samt tandläkarprogrammet.

Läkarprogrammet

6 år / 360 ECTS
Läkarprogrammet är 6 år (12 terminer) långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD). Under studietiden praktiserar studenterna inom allmänsjukvård, invärtes sjukdomar, operation och gynekologi etc. Start sker en gång per år i september.

Tandläkarprogrammet

5 år / 300 ECTS
Utbildningen till tandläkare vid University of Debrecen är på 5 år (10 terminer) och motsvarar 300 ECTS. All undervisning sker på engelska. Efter avslutad utbildning har studenten uppnått en Doctor of Dental Surgery (DS). Studenterna som läser till tandläkare får både läsa generella medicinska ämnen samt specialämnen inom medicinsk tandvård. Efter avslutad utbildning kan studenten arbeta som tandläkare. Start sker en gång per år i september.

Debrecen

Debrecen är kulturärt sett en av grundpelarna i landet, och är dessutom den näst största staden sett till befolkningsmängd. Staden har väldigt varierad arkitektur, här finner du vackra sekelskifteshus rika på detaljer och utsmyckningar, ståtliga kyrkor, vackra parker och livfulla torg. Centrum är rent och bebyggs av tunga stenhus, moderna uteserveringar och tjusiga restauranger. Ungern är känt för sina termalbad och i Debrecen finns ett vid namn Gyógyfurdö. Här finns ångbastu och flera pooler med varierande temperaturer.

University of Debrecen fokuserar på sportarrangemang

Som student i Debrecen är det inte svårt att hitta något att göra på fritiden. Det finns ett stort utbud av restauranger och uteliv men det som Universitetet fokuserar på mest är varierade sportarrangemang.
Universitetet lägger stor vikt vid att dess studenter ska må bra under sin studietid och erbjuder därför stora möjligheter för sportaktiviteter. Campusets tennisbanor, fotbollsplaner och gym är tillgängliga för alla studenter som vill hålla sig aktiva på fritiden. Universitetet har också en egen atletisk klubb som alla studenter är välkomna att gå med i. I klubbens namn (DEAC) kan man tävla i bland annat segling, volleyboll, fäktning, tennis, bowling, simning och futsal.

Boende

Universitet har fyra olika boendealternativ som de erbjuder och rekommenderar sina studenter. Två enklare alternativ i korridorrsum och två i privata lägenheter. På sikt rekommenderar EduPlanet dock att hitta en privat lägenhet i Debrecen som du hyr själv eller ihop med kurskamrater. Detta brukar bli billigare. Läs gärna mer om boende och hitta aktuella priser via universitets hemsida.

Rum i korridor

Campus Dormitory

Dessa korridorrum är belägna på campusområdet och är fördelade i två olika byggnader och håller ungefär 3-stjärning standard. Härifrån är det ca. 15 minuters promenad till centrum. Det går inte att hyra enkelrum här, utan endast rum för två personer. I rummen finns luftkonditionering, telefon, internet, tv, kylskåp och badrum. Kök delas med andra studenter. Andra faciliteter på området är bland annat sportanläggning, fitnessrum, tvättstuga, kopieringsrum, restaurang och bar.
Fem månaders kontrakt är obligatoriskt på detta boendet och hela terminsavgiften betalas i förväg.

Lajos Kossuth Dormitory

Beläget på Campusområdet. Både enkel- och dubbelrum med egna badrum finns tillgängliga. I rummen finns internet, tv och kylskåp. Varje våningsplan har ett gemensamt kök.

Privat lägenhet

Auguszta

I alla studentlägenheter här finns det tillgång till internet, kök med kylskåp, micro, ugn och köksutrustning. Det finns också ett fitnessrum, bastu, tvättstuga, konferenslokal och en kopieringsbutik. Parkering finns. Både en-, två- och trerumslägenheter finns.

West Hotel

På detta hotell erbjuds 80 stycken rökfria rum där möjlighet för en extrasäng finns. Hotellet har en 24-timmars reception, tillgång till säkerhetsbox, tvättservice och en resturang i byggnaden. I rummen finns luftkonditionering, tv och internet. Varje lägenhet har eget kök och badrum.

Hitta boende på egen hand

Universitetet tipsar om två sidor där du kan söka boende på egen hand:
Troubleshooter?Student Housing

EduPlanet Utlandsstudier

Vill du studera en språkkurs eller utbildning utomlands? EduPlanet är en av Sveriges äldsta och största representanter för utländska skolor. De har hjälpt svenska studenter sedan 1982 att hitta rätt utbildning utomlands. EduPlanets hjälp är gratis och du betalar aldrig mer än om du skulle boka allting direkt!

Läs mer om EduPlanet och utbildningarna här