Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Konst & Hantverk?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

Trätekniker

Vill du jobba med ett levande material är utbildningen till trätekniker ett naturligt val. Vid träteknikerprogrammet får du lära dig hela produktionskedjan; från uppdelning av stock till att designa och tillverka färdiga produkter.

Trä är kanske ett av naturens mest formbara material och har använts sedan urminnes tider – både för dess praktiska funktion och för att det är vackert. Trä kommer också ha en stor betydelse
i framtiden, främst av ekologiska skäl.

Kontaktnät

En fjärdedel av utbildningen Trätekniker består av LIA (Lärande i arbete) på träföretagen vilket ger nyckelkunskaper och inte minst, värdefulla kontakter. För att få ett stort kontaktnät ingår mässbesök samt att leverantörer till träindustrin kommer till skolan och presenterar sina produkter.

Efter slutförd utbildning 2016 fick 87 % av eleverna anställning eller fortsatte studera.

Spännande karriärmöjligheter

Träteknikerutbildning i Hammarö AB (TTU) ligger vid Skoghalls centrum, tio minuters bussresa från Karlstad. I den tidigare Rikssågverksskolans lokaler har vi en unik utbildningsanläggning där vi kan hantera hela tillverkningsprocessen. Utbildningen är utformad i samarbete med branschen för att motsvara kraven på framtidens medarbetare, i såväl stora som mindre företag.

Tänkbara yrken

Genom hyvling och komponenttillverkning skapas bland annat lister och paneler till byggvaruhandeln. Som sågverkstekniker bestämmer du uppdelningen av stock samt hur trämaterialet ska torkas till rätt fuktkvot. Många småhus byggs av fabrikstillverkade moduler som sedan monteras på plats. Möbler och inredning kan manuellt och med hjälp av datorstyrda fräsar utifrån digitalt framtagna ritningar. I samtliga delar av träbranschen finns också ett stort behov av duktiga säljare.

Ämneskunskaper

Inom träteknikerutbildningen studerar vi bland annat trädesign, produktionsekonomi, ledarskap samt Svenska för tekniker och Engelska för tekniker. Utbildningen avslutas med ett större examensarbete där de studerande tillsammans med praktikföretagen fördjupar sig i ett område som har betydelse för företagens och individens utveckling.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande be-hörighet för studier inom yrkeshögskolan, alltså en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer på yrkeshogskolan.se om behörighet för studier inom Yh. Du bör också vara praktisk lagd och sökande som har grundläggande behörighet kommer att kallas till ett praktiskt prov på skolan.

Läs vår studentblogg
Ställ en fråga