Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Konst & Hantverk?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

Textilhantverk basår

På vår ettåriga textilutbildning får du lära dig att fritt utveckla egna idéer utifrån olika grundtekniker. I den praktiska utbildningen går du kurser i vävning, konstsömnad och stickning. Efter det första året kan du olika grundläggande tekniker och metoder för vidareutveckling och nyskapande inom det textila området.

Om utbildningen

I formgivning utvecklar du din kreativitet och känslan för färg och form och arbetar mot att hitta ett eget konstnärligt uttryck. I textilhistoria får du en kultur- och konsthistorisk grund med fokus på textil. I vårt eget färgeri lär du dig färga garn och tyger så att du själv kan färgsätta dina verk.

I materialkunskap har vi fokus på hållbarhet och miljö. Du lär dig teori kring hantverket i bindningslära och vävteori. Du lär dig också hantera programvara för väv och stickat i Weave Point och Designa Knit.

I vävning använder du kontramarschvävstolar och får väva beklädnadstyg och inredningstextilier samt experimentera och prova dig fram. Du utgår i väven ifrån dina egna skisser och får öva dig i att göra kvalitetsplanering och beräkningar. I stickningen ingår handstickningens tekniker, mönster och traditioner samt maskinstickning. I konstsömnad lär du dig grunderna i ett flertal olika tekniker. Du får även prova på fritt broderi. Utbildningen avslutas med att du får göra ett enskilt projekt i valfri textil teknik med handledning i form och hantverk.

Utbildningen är på heltid, dagtid. Textilhantverk basår ger dig möjlighet att söka vidare till HV Skolas tvååriga Högre textil hantverksutbildning. Utbildningen är också förberedande för vidare studier inom konst, mode och/eller textil på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans skola, Borås Textilhögskola och HDK.

Läs vår studentblogg
Ställ en fråga