https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Högskolan på Åland
Högskolan på Åland

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Mariehamn

 • Längd

  210 sp

 • Lärosäte

  Högskolan på Åland

 • Sista ansökningsdatum

  15 april

 • Startdatum

  HT 20

 • Utbildningstyp

  Universitet & Högskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

  Sjukskötare YH (Bachelor of Nursing)

 • Kategorier:

  Vård & Omsorg

 • Kontakt

  Studiehandledare
  Jenny Österbacka
  Tel: +358 (0)18 537 705
  Mail: jenny.osterbacka@ha.axHögskolan på Åland

Högskolan på Åland

Högskolan på Åland ligger i sjöfartsstaden Mariehamn, endast 2 timmars färjeresa från Sverige. Närheten till havet är något som utmärker både staden och högskolan. Sjöfartsutbildningen på Åland har st... Läs mer

Sjukskötare

Sjukskötare är ett yrke för dig som tycker om att arbeta med människor och vill ta hand om andra. Som anställd inom vården gör du ett viktigt arbete där hälsa och omtanke står i centrum. Vid utbildningsprogrammet för vård utbildar du dig till legitimerad sjukskötare med ansvar för patienter i livets alla faser.

Utbildningen till sjukskötare gör dig attraktiv och efterfrågad på arbetsmarknaden. Samtidigt har du en bra grund för specialisering och vidareutbildning. Du kan arbeta med vård av barn, ungdomar, vuxna och äldre inom olika vårdverksamheter, till exempel skolhälsovård, äldrevård, psykiatri, operation och kirurgi. Du kan också vidareutbilda dig till bland annat barnmorska, akutsjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska och anestesisjuksköterska.

Finland och Sverige använder olika titlar för samma yrke. I Finland heter det sjukskötare och i Sverige sjuksköterska.

Omvårdnad för bättre livskvalitet

Huvudämnet under utbildningen till sjukskötare är omvårdnad, som är ett brett område inom vårdvetenskapen. Du får kunskap om hur dina patienter bäst sköter och bevarar sin hälsa, vad de ska göra för att förebygga ohälsa, hur du kan lindra lidande och vad du kan göra för att alla ska få ett fridfullt och värdigt avslut av livet. Oavsett kulturell bakgrund, ålder, kön och sociala villkor.

Du läser också folkhälsovetenskap och beteendevetenskapslära samt anatomi, fysiologi, farmakologi och andra naturvetenskapliga ämnen.

Arbeta med människor

Som sjukskötare är ditt arbete viktigt och du gör skillnad. Viktiga egenskaper hos dig som vill utbilda dig inom vården är därför en humanistisk människosyn, en känsla för etik och förmåga att se hela patienten.

Du leder, samordnar och deltar i omvårdnadsarbetet. I vårdarbetet ingår också att handleda och undervisa patienter, närstående och personal för att arbeta för bättre hälsa och lindra lidande.

"Det finns och kommer alltid att finnas behov av sjukskötare"
Hanna, fd student och sjukskötare på operationsavdelningen på Ålands hälso- och sjukvård

Karriärmöjligheter

Som legitimerad sjukskötare (sjuksköterska) i Norden har du goda möjligheter till jobb både nationellt och internationellt. Du kan välja mellan flera olika typer av arbetsplatser. Till exempel vårdavdelningar, akutmottagningar, på hälsocentraler, inom hemsjukvård eller vid polikliniska avdelningar.

Intervju med studerande