https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080662/us/oxi6ojmpek5gwkt4be4f.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1642154358/us/husql7w6xgri9dl61kvy.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080861/us/lxnptlcposq8zsrbkxgh.jpg
Högskolan på Åland
Högskolan på Åland

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Mariehamn

 • Längd

  270 sp (4,5 år)

 • Lärosäte

  Högskolan på Åland

 • Sista ansökningsdatum

  15 april

 • Startdatum

  HT 20

 • Utbildningstyp

  Universitet & Högskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

  Sjökapten YH (Bachelor of Marine Technology)

 • Kategorier:

  Båt, hav och sjö

 • Kontakt

  Studiehandledare
  Carola Maxenius-Mickelsson
  Tel: +358 (0)18 537760
  Mail: carola.maxenius-mickelsson@ha.axHögskolan på Åland

Högskolan på Åland

Högskolan på Åland ligger i sjöfartsstaden Mariehamn, endast 2 timmars färjeresa från Sverige. Närheten till havet är något som utmärker både staden och högskolan. Sjöfartsutbildningen på Åland har st... Läs mer

Sjökapten

Sjökaptensutbildningen förbereder dig för en karriär som sjöbefäl ombord på fartyg. Programmet passar dig som vill jobba till sjöss och tycker om att arbeta med människor. Vid utbildningen studerar du ämnen som navigation, transportteknik och ledarskap tillsammans med framtidens sjöbefäl.

Efter sjökaptensexamen är du redo för en internationell karriär och kvalificerad för jobb som styrman på fartyg av obegränsad storlek. Du har alla världens hav som arbetsplats och behörighet för jobb ombord på både finländska och utländska fartyg.

Ledarskap och ansvar

Varje fartyg är som ett eget samhälle och som befälhavare har du huvudansvaret för besättning, fartyg, last och passagerare. Som sjökapten behöver du därför tycka om att ta ansvar och leda andra. Ett intresse för teknik är också till nytta.

Även som styrman har du ansvar för att effektivt och säkert styra fartyget.

"Klasstorleken påverkade mitt val av utbildning - här är det betydligt mindre grupper än t.ex. i Kalmar, vilket jag upplever som positivt. Det blir en bra sammanhållning och man får en bra kontakt med lärarna".
Emelie, student Sjökapten

Många arbetsmöjligheter i sjöfartsbranschen

I sjökaptensstudierna ingår både teori och praktiska övningar. I högskolans simulatorer, ombord på skolfartyget och ombord på fartyg i utrikestrafik får du använda dina teoretiska kunskaper i verkliga arbetssituationer.

Idag är efterfrågan på utbildade och kompetenta sjöbefäl stor. Internationellt är det också brist på däcksbefäl. Utbildningens bredd gör dig dessutom attraktiv inom andra sjöfartsrelaterade yrkesområden. Du kan till exempel jobba med transport och inom rederi- och hamnbranschen.

Karriärmöjligheter

Efter din sjökaptensutbildning kan du bland annat arbeta som styrman eller befälhavare på både finska och utländska fartyg.

Intervju med studerande