https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Högbergsskolan

Fakta

Kontakt

  • Kontakthogbergsskolan@tierp.se
    0293-18364


Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap

Är du nyfiken på vårt samhälle och människorna som lever i det? Vill du lära dig om hur du kan påverka vårt samhälle, tillämpa ett vetenskapligt arbetssätt, få en bred allmänbildning och förbereda dig för fortsatta studier? Då är Samhällsvetenskapliga programmet något för dig.

På Högbergsskolan kan du välja mellan inriktningarna beteendevetenskap och samhällsvetenskap. Brinner du för samhällsfrågor och vill lära dig mer om hur samhället fungerar och människans roll i det, då är inriktningen samhällsvetenskap lämpligast. Är du intresserad av människor och vill ha kunskap om människors handlande som individer och i olika grupper då passar inriktningen beteendevetenskap dig.

Programmet har en internationell prägel och Högbergsskolan erbjuder de moderna språken spanska, franska, tyska och italienska. Vi gör spännande studiebesök och har bland annat rest till Auschwitz, Prag, Barcelona, Rom, Paris och Bryssel. Under utbildningen får du tillgång till en bärbar dator som du använder dagligen. Vi arbetar med att utveckla den digitala kompetensen vilket gör dig väl förberedd inför framtiden. Så oavsett om du vill bli polis, psykolog, journalist, advokat, lärare eller sjuksköterska kommer Samhällsvetenskaps programmet passa dig.

När du läser sam hos oss får du:

  • Möjlighet att fördjupa dig i språk.
  • Bra förberedelse för fortsatta studier.
  • En bred utbildning som ger dig stor valfrihet inför kommande yrkesval.

Inriktningen Samhällsvetenskap vänder sig till dig som är intresserad av samhällsfrågor i Sverige och i världen. 

Vad bidrar och har bidragit till att forma dagens samhälle? Du får lära dig om hur du kan påverka samhället och hur samhället påverkar dig. Du får vara kreativ, självständig, ta initiativ och omsätta dina idéer i praktisk handling.

Du kommer att lära dig mycket om makt, demokrati, kommunikation, politik och miljö genom fördjupningskurser i samhällskunskap, historia och religion. Dessutom läser du geografi. Tillsammans lär vi oss undersöka, diskutera, argumentera, analysera, tolka och finna lösningar på de problem och företeelser vi undersöker genom att använda olika teorier och metoder. Vi lägger stort fokus på att ge dig en vetenskaplig grund för vidare studier så att du är väl förberedd om du väljer att läsa vidare efter gymnasiet