https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Slottegymnasiet
Slottegymnasiet

Fakta

Kontakt

 • Kontakt

  Restaurang & Livsmedelsprogrammet
  Tel: 0651-184 72

  Carin Östh
  Mail: carin.osth@ljusdal.se

  Lotta Lindqvist
  Mail: lotta.lindqvist@ljusdal.seSlottegymnasiet

Slottegymnasiet

Slottegymnasiet är en liten gymnasieskola med stora möjligheter.Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

 

Ett roligt, modernt och internationellt yrke. För dig som gillar matlagning, bar, turism eller servering och att umgås och samarbeta med andra människor. I restaurangbranschen kommer det alltid finnas jobb och möjligheterna är obegränsade. Du kan arbeta över hela världen.

Utbildning

På vår utbildning får du mycket praktisk träning i vår restaurang Pärlan. Vi serverar lunch till våra gäster flera gånger i veckan, samt på en del kvällsbeställningar. Vårt program är mycket praktiskt och verklighetsnära och du får redan från start ta ett stort ansvar i arbetet och i samarbetet med dina kamrater.

På vårt program händer det alltid nya saker och en vecka är aldrig den andra lik. I våra tre kök och vår fina restaurang arbetar vi ofta tillsammans. Vi utforskar också andra delar inom yrket t.ex. bageri, hotell, konditori, café och barkunskap. Hos oss finns inriktningen servering och kök. Vi har en tydlig miljöprofil på programmet och är numera KRAV-certifierade. Vi har också besök och föreläsningar av olika kända profiler inom yrket.

Både Leif Mannerström, Tommy Myllymäki och Carina Brydling har haft lektioner hos oss. Inte sällan har våra elever blivit framgångsrika både lokalt och i övriga Sverige. Bl.a. har vår före detta elev Filip Fastén blivit Årets kock 2014 och medverkar ofta i TV. Vi ställer också upp i olika tävlingar, t.ex. unga ekokockar.

Vidare studier

Efter att du gått ut vårt program kan du vidareutbilda dig till bl.a restaurangchef, sommelier, hovmästare och bartender på högskolenivå. Ett roligt, modernt och internationellt yrke. För dig som gillar matlagning, bar, turism eller servering och att umgås och samarbeta med andra människor. I restaurangbranschen finns det alltid jobb och möjligheterna är obegränsade. Du kan arbeta över hela världen.

Arbetsmarknad

Restaurangbranschen är en bransch där det alltid finns ett behov av arbetskraft. Våra elever får mycket ofta frågan om t.ex. sommarjobb på det ställe de haft sin APL, både inom kök, servering och storkök. Många av våra elever arbetar också extra på sin fritid.

APL - arbetsplatsförlagt lärande

Vi på RL är mycket måna om att våra elever ska få göra sin APL på bra och utmanande platser. Våra elever får möjlighet att ha sin APL både inom kommunen och utanför, t.ex. i fjällvärlden, Stockholm och utomlands. Hos oss är APL sammanlagt femton veckor på tre år.