https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Kunskapskällan
Kunskapskällan

Fakta

Kontakt

  • Kontaktkunskapskallan@admin.herrljunga.se
    0513-17302


Restaurang- och livsmedelsprogrammet - Kök och servering

Är du intresserad av matlagning och ett serviceinriktat yrke? Då ska du titta närmare på vad Restaurang- och livsmedelsprogrammet har att erbjuda.

Utbildningen ger dig möjligheter att arbeta inom en pulserande och kreativ bransch som har hela världen som arbetsfält. Du bekantar dig med matlagning som har influenser från världens alla hörn och får i framtiden möjlighet att möta och arbeta med människor från när och fjärran. Under de tre åren på programmet får du lära dig matlagning från grunden men också många finesser och specialiteter. Utbildningen varvar teoretiska och praktiska kurser till en helhet. Miljö och hälsa är ett viktigt inslag i utbildningen. Du får även lära dig planera, skriva menyer, duka och servera vid såväl enkla måltider som festarrangemang.

Utbildningen innehåller ett antal veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL) – då du är ute i olika restauranger och storkök.

På Kunskapskällan har vi inriktningen kök och servering. Du får ungefär lika många kurser i kök och servering, vilket innebär att du efter din utbildning kan välja om du vill jobba som kock eller servitör. Exempel på yrken för den som väljer RL-programmet är kock, servitör, bartender, kökschef eller hovmästare.

Att tänka på
Arbete inom restaurang och storkök kräver god fysik, psykisk balans och samarbetsförmåga. Gästen står i centrum och skall ha den bästa service – då krävs ett gott samarbete mellan kök och servering.

Tunga lyft, stressiga situationer och snabba beslut förekommer ofta. Du kommer i ditt arbete möta människor i många olika situationer.