https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Yrkeshögskolan Mitt

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Sundsvall

 • Längd

  2 år (400 YH-poäng)

 • Lärosäte

  Yrkeshögskolan Mitt

 • Sista ansökningsdatum

  17 maj

 • Startdatum

  HT 20

 • Utbildningstyp

  Yrkeshögskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

  Kvalificerad yrkeshögskoleexamen

 • Kategorier:

  Juridik
  Juridik

 • KontaktUtbildningsledare
  Anneli Jonsson

  Tel: 070-185 64 23
  Mail: anneli.k.jonsson@sundsvall.se


Paralegal- Juridisk handläggare

Har du ett intresse för det svenska rättssystemet, lagar och avtal? Har du en god kommunikativ förmåga i tal och skrift? Då ska du titta närmre på den tvååriga utbildningen till Paralegal/Kvalificerad juridisk handläggare! Här är utbildningen för dig som är en problemlösare och som tycker lagar och regler är intressanta.

Paralegal är en relativt ny och okänd yrkesgrupp men intresset är stort hos många arbetsgivare. Utbildningen bygger på behovet av en bred baskompetens inom juridik, ekonomi och offentlig förvaltning i kombination med praktisk erfarenhet.

”Behovet av paralegalkompetens är stort och kommer att öka inom myndigheter, domstolar och privata aktörer. Detta är en utbildning helt rätt i tiden.”
Peter Källenfors, chefsjurist Bolagsverket och
ordförande i utbildningens ledningsgrupp

Efter utbildningen kan du arbeta bland annat som paralegal, registrator, domstolshandläggare, tillståndshandläggare eller annan typ av kvalificerad handläggare. Stora pensionsavgångar inom området förväntas genera många jobb framöver. Du får ett brett arbetsområde med goda jobbchanser.

Förkunskaper

För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:

 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till  yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Om du har utländsk gymnasieexamen måste du bifoga ett utlåtande från UHR (universitets- och högskolerådet) för att vi ska kunna behandla din ansökan. Se mer information på UHR

”Jag arbetar som Paralegal på Hudiksvalls Tingsrätt. Det är ett spännande jobb där ingen dag är den andra lik.”
Fredrik, fd studerande Paralegal