https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095695/us/gdymf3yyctxppatenfrz.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095586/us/suz55rrazzlpg8y02dwc.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095445/us/mgxc7pqr2o6zqgcwalij.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1606474228/us/rwgcirkqfbiksnnwouef.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412341/us/waztxtibxbtgek3gqmk7.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1608119246/us/oci1shzjkag6gx42t1xb.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095335/us/igemfsbg4fm09ifnvfnn.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095221/us/tyodxznantzil5jjobjf.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095096/us/hs20wb7zlspwprpiwvun.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412432/us/lmgrcadk0ej6lmn9xexj.jpg
Kvinnerstaskolan

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Örebro

 • Längd

  3 år

 • Lärosäte

  Kvinnerstaskolan

 • Sista ansökningsdatum

  VT

 • Startdatum

  HT

 • Utbildningstyp

  Yrkesprogram

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Ingen information för tillfället

 • Examen

 • Kategorier:

  Naturbruksprogrammet (NB)

 • Kontaktkvinnerstaskolan@orebro.se
  019-216800


Naturbruksprogrammet - NB Djur, lärling

Inriktning: häst

På Naturbruksprogrammet på Kvinnerstagymnasiet får du utveckla din förmåga att bruka naturen. Du får även större förståelse för naturens mångfald och hur olika verksamheter påverkar naturen. Naturbruksprogrammet omfattar allt från kameleonter till den stora skotaren i skogen.

 Här får du en grundläggande kunskap kring förutsättningarna för livet. Du undervisas i att granska och reflektera kritiskt över hur naturen kan brukas på ett hållbart sätt. Programmet vilar på områden som biologi, naturkännedom, teknik och entreprenörskap

Inom vissa delar av naturbruksprogrammet har du möjlighet att välja lärlingsutbildning som innebär att du praktiserar på ett företag halva tiden av din studietid.

Alla elever som går ett yrkesprogram har möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under utbildningen i gymnasieskolan. För att uppnå detta krävs att du väljer att läsa de kurser i svenska och engelska som ger grundläggande högskolebehörighet. Till många högskoleutbildningar krävs det även särskild behörighet.

Efter utbildningen har du möjlighet att direkt påbörja en yrkesbana. Du kan även välja att studera på yrkeshögskola eller fortsätta studera på högskola eller universitet. Har du valt ett av våra högskoleförberedande spår kan du till exempel utbilda dig till lantmästare, skogsmästare, hippolog, djurskötare, biolog, agronom eller veterinär. Du kan naturligtvis också välja utbildningar som inte är direkt kopplade till naturbruksprogrammet, till exempel polis, sjuksköterska, lärare, socionom eller ingenjör.

Har du lång resväg kan du bo på skolans elevhem.  Du bor i enkelrum eller dubbelrum med toalett och helpension. Skolans fritidsledare ser till att du trivs och får det kul på fritiden.

Programmet finns även på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade och går att kombinera med en idrottssatsning i fotboll/futsal inom dövidrotten.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Örebro län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Fastigheten

Skolan har en total areal jord på cirka 300 hektar varav 100 hektar odlas ekologiskt. Utöver det finns också cirka 500 hektar skog.

Den bebyggda arealen är cirka 22 hektar och det finns cirka 50 byggnader. Odlingen består främst av spannmål, vall och ärtor.

Djurhållning

Vi har cirka 85 kor med tillhörande rekrytering. Vi har också närmare 40 rid-, trav- och ponnyhästar i samarbete med Örebrotravet. På skolan finns också ett smådjurshus med gnagare och reptiler, ett fågelhus, ett fårhus med hälsingefår och ett kallstall där vi har olika djur beroende på årstid.