https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Sverigefinska folkhögskolan
Sverigefinska folkhögskolan

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Haparanda

 • Längd

  2 år

 • Lärosäte

  Sverigefinska folkhögskolan

 • Sista ansökningsdatum

  Löpande

 • Startdatum

  22 aug 2022

 • Utbildningstyp

  Yrkesutbildning

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

 • Kategorier:

  Musik

 • Kontakt

  Janne Posti
  Tel: 0922 - 688 22
  Mail: janne.posti@svefi.netSverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, eller Svefi, ligger i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet ge just sverigefi... Läs mer

Musiker: Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY)


Den här eftergymnasiala yrkesutbildningen är för dig som vill bli just musiker! Här får du studera en mängd olika ämnen som hjälper dig att utvecklas på ditt/dina instrument och som fördjupar dina grundläggande kunskaper inom musik, såsom musikteori, gehör, genreförståelse, ljudteknik, med mycket mera.

Och du får förstås även spela på olika evenemang både på och utanför skolan, så du får gott om scenvana och praktiska erfarenheter.

Utöver allt detta får du även de kunskaper som behövs för att förbereda dig inför ett yrkesliv som musiker och egen företagare.

Utbildningen ger dig dessutom en bra grund inför vidare studier, t. ex. på musikhögskola.

Alla sökande till musiker-, sång- och singer/songwriterutbildningarna kallas till antagningsprov som genomförs i början av juni. Vid antagningsprovet får du göra ett spelprov samt ett icke utslagsgivande test i musikteori.

Genomförande och målsättning

Utbildningens inriktning är mot rock, pop och jazz. I utbildningen ingår bland annat huvud- och biinstrument, ensemblespel, studioinspelningar, musikteori, gehör, ljudteknik, branschkunskap, entreprenörskap/företagande och presentationsteknik. Kontinuerliga arrangemang av egna konserter både på och utanför skolan är en viktig del i utbildningen. Undervisningen kompletteras med studiebesök och föreläsningar. Gästlärare och –föreläsare är stående inslag i utbildningen. Undervisningen sker på heltid.

Målsättningen är att du får utvecklas på dina instrument, får ökad studio- och scenvana, utvidgar din genrebredd i ensemblesammanhang, ökar din förståelse för hur musikbranschen fungerar, och utvecklar din entreprenöriella sida. Samtidigt jobbar du med viktiga grundläggande musikkunskaper som teori och gehör.

I studierna ingår dessutom bl a studieresor, tema- och friluftsdagar. Du kompletterar dina vanliga studier med valfria ämnen från skolans kursutbud. Frågor kring demokrati, jämställdhet, miljö, rättvisa, solidaritet och globalisering är återkommande i diskussioner, projektarbeten och teman.

Varje termin utformas utifrån deltagarnas gruppsammansättning, vilket innebär att delar av innehållet och upplägget av undervisningen kan se olika ut för att anpassa studierna efter deltagarnas behov.

Under året

Vi på skolan anordnar olika aktiviteter under året såsom pubkvällar, konserter, performance, utställningar, med mera.

Vi försöker även att väcka intresse för det obekanta och okända samt vidga era och våra referensramar. Frågor kring demokrati, jämställdhet, miljö, rättvisa, solidaritet och globalisering är återkommande i diskussioner, projektarbeten och teman. Att kunna arbeta tillsammans är en stor tillgång i både arbetslivet och det privata, och gemensamma aktiviteter övar upp din förmåga att samarbeta.

Efter slutförd kurs

Efter slutförd kurs beräknas du ha uppnått följande:

 • Du behärskar grunderna i spelteknik och interpretation på ditt huvudinstrument och kan använda dessa i ensemblespel i olika musikstilar.  
 • Du behärskar grunderna i musikteori, gehörsdiktat (plankning) och notläsning.
 • Du har konsertvana och en god förståelse för scenframträdande.
 • Du har studiovana och en god förståelse för studioinspelningar.
 • Du har ett entreprenöriellt tänk, och har goda kunskaper om marknadsföring av både event och dig själv som musiker.
 • Du kan arbeta som musiker i både live- och studiosammanhang.