https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Tillskärarakademin
Tillskärarakademin

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Stockholm

 • Längd

  40 veckor

 • Lärosäte

  Tillskärarakademin

 • Sista ansökningsdatum

  Vi tar emot sena ansökningar till restplatser

 • Startdatum

  18 jan 2021

 • Utbildningstyp

  Yrkesutbildning

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

  Examensintyg

 • Kategorier:

  Arkitektur, Design & Inredning

 • Kontakt

  Tillskärarakademin
  Tel: 010-157 64 40
  Mail: info@tillskararakademin.comTillskärarakademin

Tillskärarakademin

Stockholms Tillskärarakademi tillhör idag en av de främsta i landet inom mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design. Vi drivs av glädjen att utveckla, bevara och lära ut hantverksskickligheten,... Läs mer

Mönsterkonstruktion och design

 

Mönsterkonstruktion och design är en 1-årig gedigen grundutbildning som ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med dina fortsatta studier och ditt yrkesval. Utbildningen startar både på höst- och vårterminen och är intensiv och krävande men också fantastiskt rolig och lärorik. Låt din framtid i modebranschen börja här!

Utbildningsinnehåll Mönsterkonstruktion och design

Utbildningen ger dig nödvändiga kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion dam, modedesign, modeteckning och materiallära, samt inspireras av modehistoria. Teoretiska och praktiska kunskaper ger dig möjlighet att utveckla din kreativitet, och förverkliga din dröm om ett liv i den spännande och intensiva modebranschen. I utbildningen Mönsterkonstruktion och design ingår även trendföreläsningar och studiebesök hos designers och olika företag i branschen.

Under första terminen får du de grundläggande kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion och modedesign som du behöver för att du under termin två ska kunna arbeta fritt och mer experimentellt med dina designidéer, givetvis med stöd och hjälp av dina lärare. Stor vikt läggs vid designprocessen. Under året har vi också inspirationsdagar inlagda där vi besöker andra skolor, museum, utställningar och tygleverantörer.

Efter utbildningen kan du

Utbildningsbevis

Efter slutförd utbildning och godkända arbetsprover utfärdas utbildningsbevis.

Ämnen

I utbildningen Mönsterkonstruktion och design ingår sex kurser; materiallära, modedesign, datordesign, mönsterkonstruktion (dam), sömnad och dräkthistoria.

Materiallära

Här får du lära dig allt du behöver veta om textila materialens egenskaper och skötsel. Fibermaterialet, garner, tyger, tillverkning, terminologi, vävtekniker, trikå, färgning och beredning. Vi diskuterar också miljöaspekterna.

Modedesign

Efter ett inledande block med grundläggande tekniker: figurteckning, stoffteckning och plaggskisser följer olika designuppgifter.

Datordesign

Parallellt med det traditionella, manuella tecknandet får du en introduktion i design- och kollektionsarbete i datorprogrammen Photoshop och Illustrator.

Mönsterkonstruktion

Du lär dig rita manuella mönster till damkläder, allt från enkla till mer avancerade modeller av kjolar, blusar, klänningar och byxor i konfektionsstorlekar. Det mesta ritar du i skala 1:4, och bygger upp ett kompendium som du sedan har som uppslagsverk när du ska rita mönster i framtiden. Du gör också ritningar i full skala, t ex till de plagg du ska sy under året. Ibland sys en s k toille enligt mönstret. Denna provas sedan på docka för att se att modellen stämmer mot plaggskissen. Du arbetar med datoriserad mönsterhantering.

Sömnad

Under den första terminen syr du mestadels detaljer som t ex blixtlås, fickor och kragar, men också en kjol och blus. Du lär dig också hantera olika symaskiner, pressjärn och andra verktyg som används i ateljé eller fabrik. Andra terminen syr du en kavaj och några byxdetaljer. Men tyngdpunkten ligger på sömnad av egendesignade plagg. Du syr minst upp en klänning/jacka och byxa.

Dräkthistoria/ Branschorientering

Föreläsningar och studiebesök

Kunskaper efter utbildningen

 • Du kan konstruera mönster för damkläder
 • Du har goda kunskaper i klädsömnad och detaljsömnad
 • Du kan teckna modebilder och plaggskisser till färdig presentation
 • Du kan omsätta teoretiska kunskaper till praktiskt arbete
 • Du har god kännedom om textila material och kvaliteter
 • Du har en god helhetsbild av modet