https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Luleå tekniska universitet
Luleå tekniska universitet

Fakta

Kontakt

  • KontaktJohnny Ejemalm

    Telefon: 0980-67533
    E-post: Johnny.Ejemalm@ltu.seRymdfarkostdesign, master

Denna tvååriga påbyggnadsutbildning är inriktad på ett spännande och prestigefyllt område - design av en rymdfarkost. Detta innebär integration av ett komplext tekniskt system som skall verka i en extrem miljö - rymden. Utbildningen genomförs i Sveriges rymdhuvudstad Kiruna.

En för Europa unik rymdforskningsmiljö har byggts upp i Kiruna. Vid Institutet för rymdfysik bygger man satellitinstrument för färder till andra planeter och himlakroppar. Från Esrange sänder man upp sondraketer och jättelika höghöjdsballonger. Universitetet är i färd med att bygga upp en laborationsmiljö för nanosatelliter inom forskningsämnet Rymdtekniska system och ett Mars-laboratorium inom forskningsämnet Atmosfärsvetenskap. Gästföreläsare från rymdindustri och akademi är också förekommande i utbildningen. Undervisningen sker på engelska.

Utbildningens innehåll

En rymdfarkost är designad på grundval av vilka nyttoinstrument den skall bära och den miljö den skall verka i. Under utbildningens första år inhämtar du kunskaper om den rymdmiljö som rymdfarkosten skall verka i och hur den färdas och orienteras i rymden. Du studerar de olika delsystem som bygger upp rymdfarkosten och hur den kommunicerar med omvärlden. Vidare får du förståelse för den speciella rymdelektroniken och lär dig hur ombord-datorerna fungerar. Du får även insikt i typiska nyttolaster som en satellit kan bära. Andra årets första termin arbetar du med att göra en datordesign av en rymdfarkost som skall tänkas bära de instrument som konstrueras av dig och dina studiekamrater. Här sker en stor del av undervisningen och arbetet i projektform och som grupparbete. Som student har du möjlighet att utvärdera satellitinstrument med ballongflygningar till stratosfären eller t. ex. utföra skaktester i skakmaskin. Utbildningen avslutas med ett examensarbete, vilket du utför vid något rymdföretag, rymdorganisation eller akademisk institution i Kiruna eller någon annanstans i världen.

Var kan jag jobba?

Det finns i västvärlden en brist på ingenjörer inom rymdbranschen. Rymdverksamhet är ofta höggradigt internationell. Några av de stora europeiska rymdaktörerna är ESA och EADS/Astrium. I Sverige verkar bl a SSC (f d Rymdbolaget), OHB Sweden AB och RUAG Space AB.