https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080662/us/oxi6ojmpek5gwkt4be4f.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1642154358/us/husql7w6xgri9dl61kvy.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080861/us/lxnptlcposq8zsrbkxgh.jpg
Södra Stockholms Folkhögskola
Södra Stockholms Folkhögskola

Fakta

Kontakt

  • Kontakt

    Tel: 08-465 06 650
    Mail: info@sodrastockholm.seSödra Stockholms Folkhögskola

Södra Stockholms Folkhögskola

Södra Stockholms Folkhögskola – omtanke, engagemang & skapande. Vi finns i Slagsta, Botkyrka och är en av tre folkhögskolor som inom Stiftelsen Stockholms folkhögskola med Folkuniversitetet Öst som hu... Läs mer

Levande verkstads pedagogutbildning


En utbildning för hand, tanke och känsla. I Levande Verkstad får du möjlighet att släppa loss den skapande förmåga som alla besitter. Du får experimentera och utveckla din kreativitet individuellt och i grupp.

Med lust och fantasi skapar vi i olika två- och tredimensionella material som till exempel färg, form, återbruk, naturmaterial, textil, lera, gips, trä, digitala tekniker i foto och film samt kreativt skrivande. På pedagogutbildningen lär du dig att leda grupper utifrån Levande Verkstads metod och pedagogik.

Om utbildningen

Utbildningen passar dig som vill utveckla dina ledaregenskaper och ditt personliga, kreativa uttryck. Du brinner för skapandets olika möjligheter och för att få andra att utveckla sin kreativitet. Du tycker också att det är spännande med gruppdynamik och ser betydelsen av grupprocessen för individens möjlighet till utveckling. Du uppskattar en blandning av både teoretiska och praktiska moment.

Utbildningens första år

Under första året ligger fokus på att deltagarna själva ska uppleva och reflektera kring Levande Verkstad genom olika övningar, material, teman och tekniker. Reflektionen rör sig också kring det pedagogiska utifrån en blivande ledarroll. Vi arbetar med litteratur kring kreativitet, pedagogik, gruppdynamik och skapande, och bearbetar den i både ord och bild. Mot slutet av första året jobbar vi med utställningsteknik och bygger en utställning då skolan ha Öppet Hus.

Du genomför också en kortare praktik för att börja samla ledarerfarenheter som LV-pedagog.

"En fantastisk kurs, bra block och underbara människor. Jag har förstått hur konst verkligen kan föra människor från olika bakgrunder samman och skapa en familjeliknande atmosfär. Kursen är inte bara kul, det är viktigt att den finns."
Tidigare deltagare, Levande verkstad

Utbildningens andra år

Andra året kommer du att fördjupa dig ytterligare i olika material och tekniker. En del material återkommer från år ett, men det tillkommer även en del nya material under år två. Ledarskap och pedagogik får ett lite större fokus det här året och du kommer ha längre praktikperioder samt planera och genomföra ett eget projekt. Du läser också lite mer litteratur som du reflekterar kring på olika sätt. Vi avslutar det andra året med ännu en utställning under skolans Öppet Hus samt en lite längre resa.

För att möta upp förfrågan om vidareutbildning från många pedagoger erbjuder vi också en alternativ studieform. Du som redan har en annan pedagogutbildning har möjlighet att studera andra året halvfart på distans efter första årets heltidsstudier. Du behöver då ha en eller flera praktikgrupper som du jobbar i under året för att skaffa dig erfarenheter som LV-pedagog. Utbildningen sker i huvudsak digitalt med övriga deltagare och lärarna som pedagogiska bollplank. Vi träffas även två dagar vid fyra till fem olika tillfällen under varje termin då vi har materialfördjupningar.

I samarbete med Högskolan i Gävle kan du som har högskolebehörighet under andra året läsa Bildpedagogik A (30 hp). Du gör då de praktiska momenten hos oss och de teoretiska mot Gävle. Denna möjlighet ges både de som läser heltid och de som går distansvarianten.

Vem kan söka till utbildningen?

Vi ser gärna att du som söker har utbildning i pedagogiskt, socialt eller konstnärligt arbete och arbetslivserfarenhet av att leda grupper.

För att läsa andra året på deltid kräver vi att du redan har en pedagogutbildning samt en eller flera grupper att göra praktik i. Har du en pedagogutbildning kan du givetvis välja att läsa två år på heltid.

Högskolebehörighet krävs för Bildpedagogik A.