https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
EduPlanet

Fakta

Kontakt

 • Kontakt

  Tel: 018 - 55 10 20
  Mail: info@eduplanet.seEduPlanet

EduPlanet

Vi startade redan 1982 och är idag en av de största i Sverige inom utlandsstudier. Här kan du söka bland mer än 300 skolor i hela världen och få hjälp av våra studierådgivare att hitta rätt utbildning... Läs mer

Läkarutbildning Slovakien - Pavol Josef Safarik University

Studera till läkare eller tandläkare i Slovakien

P. J. Šafárik Universitet i Slovakiens näst största stad Košice har fem fakulteter där man kan läsa medicin, vetenskap, konst, juridik och statsförvaltning. Staden Košice har starka akademiska traditioner. Det första universitetet grundades där redan på 1600-talet. Med tiden utvecklades utbildningssystemet och nya fakulteter och institutioner skapades. År 1959 grundades P. J. Šafárik Universitet men dess medicinska fakultet bildades redan i 1949 som en del av Slovakisk universitet.

Utbildningen håller en hög klass och när du är klar kan du arbeta som läkare i Sverige eller välja att arbeta internationellt. Eftersom AT är avskaffat i Slovakien kan du få svensk legitimation direkt efter utbildningen. P. J. Šafárik Universitet är medlem i European University Association (EUA) och några andra betydande organisationer samt samarbetar med flera andra universitet båda i Slovakien och utomlands. Med en examen i medicin från P. J. Šafárik Universitet får du jobba i alla EU-länder och även en hel del andra länder. Detta gör P.J. Šafárik Universitet till ett bra val för dig som t.ex. siktar på en karriär i Sverige.

Specialerbjudande

Du som ansöker till Pavol Jozef Safarik University genom EduPlanet får kostnadsfritt skolans officiella förberedelsematerial, och gratis informationsträffar online om hur du bäst förbereder dig inför antagningsprovet!

Bara med EduPlanet

EduPlanet hjälper hundratals studenter varje år att komma in på sin drömutbildning, och är största agent för medicinstudier i Sverige. Om du söker med EduPlanet får du:

 • Personlig hjälp från Sveriges bästa vägledare inom medicinstudier.
 • Antagningsbedömning.
 • Förberedande kurs inför studier och antagningsprov.
 • Webinar varje vecka med all info om att läsa medicin utomlands.
 • Antagningsprov arrangerade i Sverige till låga priser.
 • Hjälp med CSN, boende, och allt runtomkring.
 • 100% engagemang genom hela ansökningsprocessen.

Denna skola är godkänd för studiemedel från CSN.

Kurser

Läkarprogrammet

Läkarprogrammet är på 6 år och undervisningen sker på engelska. Efter avslutat program får du titeln "Doctor of General Medicine" (MUDr., vilket motsvarar MD). Under de två första åren läser du, förutom olika medicinska ämnen, det slovakiska språket. Du ska läsa språket till den nivå som är lämplig för att du ska kunna kommunicera med patienter under praktiken.
Från den fjärde terminen börjar du också läsa tillvalsämnen (t.ex. Medical Law, Biostatistics). Som ett tillvalsämne kan du välja ett valfritt ämne av de som undervisas på medicinska fakulteten och även på andra universitetets fakulteter. För att kunna få examen måste du klara slutprov i både obligatoriska och tillvalsämnen. Studenterna praktiserar på universitetssjukhuset och andra sjukvårdsinrättningar.

Tandläkarprogrammet

Utbildningen till tandläkare vid P. J. Safarik University är också 6 år lång. All undervisning sker på engelska. Efter avslutad utbildning har du uppnått en "Doctor of Dental Medicine" (MDDr. ekvivalent DMD). De som läser till tandläkare, läser också det slaviska språket under de två första åren förutom medicinska ämnen. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som tandläkare.

MEDICINSTUDIER UTOMLANDS – GÅR DET?

En vanlig fråga för studenter som är intresserade av att plugga till medicin utomlands är hur det rent praktiskt fungerar med yrkeslegitimationen. Detta är inget problem eftersom det finns direktiv inom EU som likställer medicinutbildningar i alla EU-länder. Det enda du som nyutexaminerad behöver göra är att ansöka om en läkarlegitimation hos Socialstyrelsen i Sverige.

Boende och Fritid

KOŠICE - EN KULTURSTAD

Košice är Slovakiens andra största stad med cirka 260 000 invånare. Det är en vacker stad med många gamla spektakulära byggnader, kyrkor och historiska monument. Staden grundades på 1200-talet och utvecklades med tiden till ett av landets kommersiella, vetenskapliga och kulturella center. Som en av Europas främsta kulturhuvudstäder finns idag mycket att se och göra i staden. Man kan besöka museer och konstgallerior, gå på teater, bio eller sitta på någon av stadens musikklubbar. Staden är även känd som ungdomsstad, då medelåldern på befolkningen är 35 år.

BOENDE

Skolan kan hjälpa förstaårsstudenter att hitta boende på studenthostel, men många studenter föredrar att hitta eget boende. Önskar du egen eller delad lägenhet är det bra att anlända till Košice några dagar innan skolstart och väl på plats leta efter boende. EduPlanet kan hjälpa dig med länkar för bostadssidor samt kontaktinformation till nedanstående studenthostel.

FRITID

Det finns ett stort antal studentföreningar och klubbar på P. J. Šafárik Universitet. Som medicinstudent kan du bli medlem i Association of the Students of Medicine in Košice och delta i flera klubbarns olika aktiviteter, som t.ex. projekten "Dental Alarm" och "Day for health", aktiviteter för barn inlagda på sjukhus, sport- och kulturevenemang.

Förutom att det finns mycket att se och göra i Košice erbjuder staden perfekt utgångsläge för utflykter till flera större Europeiska städer. Med tåg kan du ta dig från Košice till Slovakiens huvudstad Bratislava på 5 timmar; till Ungerns huvudstad Budapest på 3,5 timme samt till Tjeckiens huvudstad Prag på 8 timmar. 5,5 timme bort finner du även Österrikes huvudstad Wien varifrån det går direktbuss till och från Košice.
Du behöver dock inte åka långt om du söker äventyr och naturupplevelser. Ta med dig studiekompisarna och utforska Košice vackra omgivningar. Gillar du vintersport finns närmsta skidanläggning iKavecanyendast 9 km från Košice med en skidsäsong som sträcker sig mellan december och februari.

EduPlanet Utlandsstudier

Vill du studera en språkkurs eller utbildning utomlands? EduPlanet är en av Sveriges äldsta och största representanter för utländska skolor. De har hjälpt svenska studenter sedan 1982 att hitta rätt utbildning utomlands. EduPlanets hjälp är gratis och du betalar aldrig mer än om du skulle boka allting direkt!

Läs mer om EduPlanet och utbildningarna här