Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Journalistik & Skrivande?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

JOURNALISTLINJEN

Tvåårig utbildning som ger bredd- och spetskompetens

Yrkesutbildning med inriktning mot tidning och radio. Kursen har ett tydligt digitalt fokus, innehåller frilansdagar och en delkurs i kommunikatörens roll. Radiokursen görs i samarbete med Sveriges Radio.

Teori varvas med redaktionsarbete i mediehuset Ljungskile Nyheter. Branschfolk bjuds regelbundet in till gästföreläsningar, för att inspirera och informera om arbetsmarknadens villkor. Utbildningen innehåller sammanlagt tre månaders praktik.

Målsättning med utbildningen

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som journalist och söker en grundutbildning, eller som vill komplettera tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet med en yrkesinriktad påbyggnad i journalistik.

Den är också lämplig för dig som tänker jobba som kommunikatör eller vill utveckla ett intresse för skrivande och radio för exempelvis frilansverksamhet. En vecka ägnas åt kommunikatörsrollen, och en vecka åt frilansverksamhet, där deltagarna får lär sig starta företag och sälja in frilansidéer hos uppdragsgivare.

Våra examinerade kursdeltagare jobbar som journalister inom dagspress, radio eller feature. Flera jobbar också som kommunikatörer eller informatörer inom den offentliga sektorn.

"Mina två år på journalistlinjen gav mig en stabil och praktisk grund att stå på, som jag har med mig i mitt arbete varje dag."
Katrin Niklasson

Medierna är en betydelsefull arena för information och debatt. Därför har journalisterna en nyckelroll i en modern demokrati. För att garantera en allsidig samhällsdebatt och en engagerad och vital demokrati är det viktigt att det finns olika utbildningar som leder fram till journalistyrket. Ljungskile folkhögskola är ett etablerat alternativ för dig som vill studera journalistik. Vi har utbildat journalister mer än 30 år. Vi arbetar i projekt med folkbildningens metod av teori och praktik som grund.

Målsättningen är att du skall behärska yrkets alla verktyg efter två år på skolan. Vi lägger särskild tonvikt på träning av flerkanalspublicering på papper, webb och i radio. Det ger dig goda förutsättningar att konkurrera om jobb inom webbjournalistik med arbete inom de digitala kanalerna.

Ansökan sker i första hand till årskurs 1. Har du förkunskaper motsvarande första årskurs, kan du söka direkt till andra året. Vi uppmanar särskilt dig som har annan kulturell/nationell bakgrund att söka. Ett grundkrav är att du behärskar det svenska språket i både skrift och tal.

Kurstiden är 37 veckor per läsår. Under studietiden kan du bli studerandemedlem i Svenska Journalistförbundet. Du kan påverka utbildningen genom fackligt arbete i studeranderådet, samt genom journalistlinjens eget linjekollegium. Efter genomförd utbildning erhåller du ett kursintyg.

Relaterade artiklar
Ställ en fråga