Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Journalistik & Skrivande?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

Journalistlinjen

Journalistlinjen är en modern yrkesutbildning för dig som vill arbeta som journalist. Vi har ett tydligt digitalt fokus, oavsett om du vill skriva eller göra radio. Rörlig bild är också en självklar del i utbildningen. Radioutbildningen sker i nära samarbete med Sveriges Radio P4 Väst.

• Vill du berätta historier ur verkligheten, stora som små?
• Är du trött på grundlöst tyckande och falska budskap i sociala medier?
• Vill du granska samhället och värna om demokratin?

Då är journalistyrket något för dig!

Men en journalistutbildning är värdefull även i andra sammanhang. Du kan till exempel jobba som kommunikatör inom olika typer av organisationer.

Målsättning med utbildningen

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som journalist och söker en grundutbildning. Den vänder sig också till dig som vill komplettera en tidigare utbildning eller arbetslivserfarenhet med en yrkesinriktad påbyggnad i journalistik.

En journalistutbildning är också lämplig för dig som vill jobba som kommunikatör. Det journalistiska hantverket – att med ett kritiskt öga samla och sålla bland information samt presentera den på ett lättillgängligt sätt – är precis vad som ofta efterfrågas inom kommunikatörsbranschen.

Våra tidigare kursdeltagare jobbar idag som journalister inom dags- och fackpress, radio och tv. Flera jobbar också som kommunikatörer inom privat och offentlig sektor.

Under utbildningen får du lära dig att hantera viktiga verktyg för olika former av publicering: på papper, webb och i radio.

"Mina två år på journalistlinjen gav mig en stabil och praktisk grund att stå på, som jag har med mig i mitt arbete varje dag."
Katrin Niklasson, fd elev

Arbetsmarknad

Vi har hört det till leda de senaste åren, ja decennierna: journalist är inget framtidsyrke. Och visst är det en tuff arbetsmarknad – det har det varit i minst 30 år.

Men behovet av god journalistik har knappast varit större än idag. Med makthavare som ljuger och mörkar sanningen, intoleranta hatmobbar i sociala medier och stora sociala utmaningar behöver vi oberoende, undersökande och rapporterande medier.

Och medierna behöver bra journalister.

Även om om det är tufft, så visar erfarenheten att det går att få jobb. Många äldre journalister är på väg mot pensionen, och nya digitala publiceringsformer ställer nya krav på de som ska ersätta.

På Journalistlinjen får du kunskaperna och verktygen för att ta klivet rakt in på en redaktion.

Relaterade artiklar
Ställ en fråga