Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Data, IT & grafik?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

IT-systemutveckling - mot geografiska informationssystem

Geografiska Informationssystem (GIS) är grunden till alla applikationer som använder position på något sätt – såväl på webben som i telefonen. Två av de mest kända är kanske Google Maps™ och Google Earth™. Men GIS handlar om så mycket mer. Att ta fram och använda korrekt position på rätt sätt kan handla om liv eller död. Eller att avslöja samband och förhållanden som annars inte skulle ha upptäckts.

Unik utbildning i Sverige

Högskolan i Gävle samarbetar med flera av branschens företrädare i Gävle och utbildningen är unik i landet. Programmet är utvecklat tillsammans med branschen.

"Det är många dörrar som öppnas via kombinationen GIS och systemutveckling."
Philip, student

Om utbildningen

Modern kommunikationsteknik med surfplattor, smartphones och trådlöst internet har skapat möjligheter för utveckling och användning av avancerade applikationer som aldrig förr. Inte minst gäller det applikationer som på olika sätt använder geografisk position och annan information knuten till en plats. Nya tillämpningsområden växer ständigt fram och det har skapat ett stort behov av skickliga applikationsutvecklare som behärskar både IT och GIS.

Programmet är framtaget just med tanke på detta och kombinerar kurser i system- och programvarudesign med kurser i hur geografiska data definieras, lagras och hanteras. Programmet leder till en filosofie kandidatexamen i datavetenskap.

GIS + IT = SANT

Användningsområdena för GIS är oändliga. Fler exempel är Roadroid och Endomondo. Gemensamt är att tillämpningen handlar om applikationsutveckling och programmering för dagens plattformar som smart phones och webben. Dagens GIS-utvecklare måste till stor del vara IT-kunniga.

Gävle är Sveriges GIS centrum

Ända sedan Lantmäteriet flyttade till Gävle under 70-talet har Gävle varit landets centrum för geografisk information. Numera finns förutom Lantmäteriet även Metria, ESRI, Geomatikk, Sweco Position, Cartesia och det framgångsrika GIS-klustret FPX. 2011 invigdes Esri Developer Center på Högskolan i Gävle som det sjätte i världen.

Efter utbildningen

Efter utbildningen väntar en bred arbetsmarknad där du med din speciella kompetenskombination har stora möjligheter att välja ett arbete som passar dig. Det finns ett stort behov av utveckling av applikationer och tjänster som inbegriper positionsdata. Samtidigt är din utbildning generell – du kan arbeta med mjukvaruutveckling inom vilket område som helst. Är du en person med entreprenörsegenskaper kanske du driver ditt eget företag inom några år.

Läs vår studentblogg
Ställ en fråga