https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080662/us/oxi6ojmpek5gwkt4be4f.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1642154358/us/husql7w6xgri9dl61kvy.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080861/us/lxnptlcposq8zsrbkxgh.jpg
Teknikutbildarna
Teknikutbildarna

Fakta

Kontakt

  • KontaktTel: 010-122 18 00

    Mail: elskola@teknikutbildarna.seTeknikutbildarna

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna är ett av Sveriges största utbildningsföretag med ett brett utbud av kurser, framförallt inom många teknikområden. Med drygt 30 anställda omsätter vi ca 45 miljoner kr och har kontor ... Läs mer

Installationselektriker

Vad tycker eleverna om våra elektrikerutbildningar? Se våra elever intervjuas om hur de tycker att det är att läsa till elektriker hos oss.

Gå mot en ljus framtid genom att utbilda dig till installationselektriker. Som installationselektriker drar du in ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier.

En installationselektriker har ett spännande arbete. På nybyggen lägger du ut rör som gjuts in i betongkonstruktionen, monterar in elcentraler där elströmmen ska tas emot och sätter upp kabelstegar och drar kablar.

Senare under byggtiden drar du ledningar i rören, sätter upp strömbrytare och vägguttag och monterar upp belysning. En installationselektriker drar också fram ström till fläktar, värmeanläggningar och belysning och ansluter kylskåp och spisar.

Framtiden ser bra ut, behovet av att rekrytera installationselektriker kommer att öka under de kommande tio åren. En anledning är planerade investeringar i bostäder, alternativ energianvändning och andra anläggningar.

Om du arbetar med ombyggnad ingår också att ta bort gamla ledningar. Till din hjälp i arbetet har du ritningar och scheman.

Har du tidigare läst något/några ämnen från elprogrammet så bör du kontakta ECY för en kostnadsfri validering av dina betyg så att du uppnår branschkraven för erhållande av certifikatet Elektriker efter avslutad lärlingstid.

Mål

Målet med utbildningen är att deltagaren ska kunna installera samt underhålla ledningar och elektrisk utrustning i exempelvis bostäder, kontor, affärer och industrier.

Genomförande

Det är totalt 1500 poäng som du skall läsa in, inkl gymnasiearbetet. Kurserna läser du som distansstudier, gör delproven hemma online. Det är 5 laborationsveckor, spritt över studieperioden som du skall vara på plats i vår skolverksamhet i Sundsvall för de lärarledda teoretiska och praktiska genomgångarna samt slutprov. Av studieplaneringen framgår när träffarna är inplanerade.
Du får en studieplanering av oss där det framgår när du ska läsa respektive kurs och när du ska komma till skolan i Sundsvall.

"Att kombinera studier och praktik är smidigt. Jag får omsätta mina nya kunskaper direkt och får en bättre uppfattning av yrket. Dessutom tycker jag att jag fått bra hjälp och stöd av lärarna på Teknikutbildarna".
Olivia Bohm, studerande Installationselektiker

I utbildningen till installationselektriker ingår även minst 8 veckors praktik ute på ett företag. Praktiken kan du göra på hemorten eller i dess närhet.

Lyssna på poddavsnittet ovan som handlar om att jobba som elektriker.
Alla avsnitt ur Teknikutbildarkvarten finns där poddar finns – och även här: https://teknikutbildarna.se/pod/