Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Data, IT & grafik?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

Informationsteknik

Vid utbildningsprogrammet för informationsteknik utbildar vi framtidens IT-ingenjörer och systemvetare. Utbildningen i IT passar dig som är kreativ och gillar problemlösning, programmering och logiskt tänkande. Vad du än vill jobba med i dagens teknologiska samhälle har du alltid nytta av en IT-utbildning.

Inom utbildningsprogrammet för informationsteknik kan du välja mellan tre olika inriktningar:

  • Systemvetare med inriktningen mjukvaruutveckling (210 sp)
  • Systemvetare med inriktningen ekonomi (210 sp)
  • Ingenjör med inriktningen datateknik (240 sp)

Val av inriktning gör du i slutet av första terminen.er.

Samma grund, olika inriktningar

Oavsett inriktning kan du efter din examen bland annat jobba med system- och programkonstruktion, konstruktion och användning av databaser, internetlösningar, systemadministration, nätverksadministration, underhåll, användarsupport och användarutbildningar. Som ingenjör med inriktning på datateknik kan du också arbeta med datatekniska lösningar inom industriell verksamhet.

I praktiken innebär det bland annat yrken som programmerare, webbutvecklare, systemvetare, systemansvarig, teknisk projektledare och datasamordnare. Du kan också arbeta med support inom olika IT-områden, som webbsupport och webbsidor eller med IT-utbildning inom företag och organisationer.

Utvecklingen i branschen går snabbt framåt. Målet med vår IT-utbildning är att ge dig en stabil teoretisk grund inom området för informationsteknik. Sedan är det ditt ansvar att söka den kunskap du behöver för att hålla kompetensen inom yrkesområdet aktuell. Både under och efter utbildningen.

"IT-linjen är mycket bra och det saknas inte utmaningar om man är intresserad och ambitiös. Det finns också goda möjligheter att kombinera olika ämnen och göra upp sin egen studieplan".
Birna, student Informationsteknik

Agila metoder och testdriven utveckling

I kurserna vid högskolans IT-program ingår träning i agil projektmetodik och testdriven utveckling eftersom företag i branschen använder agila metoder för att effektivisera utvecklingen av sina nya digitala lösningar. Automatiserade tester förbättrar i sin tur kvaliteten på koden.

Under studierna tränar du också upp din förmåga att snabbt lära dig nya teknologier. Det är kunskap du har nytta av i arbetslivet i en bransch som hela tiden växer och utvecklas.

Karriärmöjligheter

Behovet av kompetent IT-personal är stort och efterfrågat i hela näringslivet. Med en IT-utbildning från Högskolan på Åland kan du bland annat välja en karriär som:

  • programmerare
  • systemutvecklare
  • systemansvarig
  • webbutvecklare
  • projektledare
  • datasamordnare

Du kan också arbeta med support inom olika IT-områden, med webb, webbsidor eller med IT-utbildningar vid företag och organisationer.

Intervju med studerande

Läs vår studentblogg
Ställ en fråga