https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Hjalmar Lundbohmsskolan enh. 2
Hjalmar Lundbohmsskolan enh. 2

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Kiruna

 • Längd

  3 år

 • Lärosäte

  Hjalmar Lundbohmsskolan enh. 2

 • Sista ansökningsdatum

  VT

 • Startdatum

  HT

 • Utbildningstyp

  Yrkesprogram

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Ingen information för tillfället

 • Examen

 • Kategorier:

  Hotell- och turismprogrammet (HT)

 • Kontaktnjl@skola.kiruna.se
  0980-70411


Hotell- och turismprogrammet - Turism och resor

Hela världen som arbetsplats. Turismen är den bransch som ökar mest i vårt område. Det kommer i framtiden att behövas ännu fler duktiga medarbetare inom turism, därför behövs Turismprogrammet. Du får en även en yrkeskompetens i en bransch som kan ge dig arbete på såväl den lilla turistorten, som i en stora pulserande staden.

Är du utåtriktad, glad och positiv? Tycker du att människor är det bästa som finns och kan du arbeta såväl enskilt som i lag? Har du dessutom förmågan att få gäster att känna sig välkomna – då ska du absolut välja turisminriktningen hos oss.

Vad ger utbildningen?
På Hotell- och turismprogrammet får du arbeta praktiskt. Under våra tre år arbetar vi med olika projekt med hela klassen som gör att man sammansvetsas och har roligt tillsammans. Eftersom vi samverkar med turismbranschens olika företag som tex. Icehotel, Kiruna Lappland, Camp Ripan och Scandic Ferrum samt flera andra företag, skapar du ett nätverk som är nyttigt för din framtid. Då vi jobbar med människor i olika sammanhang tränas även din sociala förmåga. Exempel på vad vi genomför är; Snödiscot under Snöfestivalen, Fjällsäkerhetsdagarna för åk 9 i Kiruna och Vinteraktivitetsvecka för Rotarys utbytesstudenter från hela världen. I dessa evenemang får du ta ansvar för att planera, genomföra idéer och sedan se resultatet, det ger dig erfarenheter som du har nytta av hela livet. Vi är ute på fjällveckor både på hösten och vintern där du lär dig att ta hand om dig själv  och andra. Du får första hjälpen-utbildning i fält, skoterkörkort och lär dig att dig att guida både i naturen och i stan. Slutligen genomför vi en studieresa ut i världen där du får prova på att vara reseledare. 

Dessutom har du 15 veckor praktik ute på företag där du får prova på olika yrkesroller. I trean har du möjlighet att spetsa din utbildning genom ett individuellt val mot det yrke du önskar. Om du vill läsa vidare på högskolan kan du istället välja ämnen som ger grundläggande högskolebehörighet.

Branschen
I Sverige är turismen en av de största basnäringarna och en bransch som ökar. Det innebär att det skapas ett stort antal arbetstillfällen. I Kiruna räknar vi med ca 300 nya jobb inom 5-6 år och företagen söker personal med lokal förankring.