https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Stenebyskolan
Stenebyskolan

Fakta

Kontakt

  • Kontakt

    Tel: 0531 – 710 00
    Mail: info@steneby.seStenebyskolan

Stenebyskolan

Steneby har förenat händer och material i snart hundra år och är i dag ett kreativt centrum för utbildningar inom konst, design och hantverk. Hit söker sig människor från hela världen för att påbörja ... Läs mer

Form & Design


En 1-årig inriktning som kombineras till en 2-årig utbildning tillsammans med inriktningarna Textil: Konst & Design, Kläder, Kläder & Accessoarer eller Fördjupningsår.

Vi jobbar ofta i korta projekt med fokus på individens utveckling. Varje uppgift kan du rikta mot ditt intresseområde såsom modedesign, textildesign, textil konst, grafisk design eller inredning. Du tränas i att utveckla dina idéer och ditt uttryck på papper och digitalt. Vägen, själva processen, är målet. Studenter läser vidare inom konst och design eller mer specifikt inom det textila området. 

Här tränas du i att utveckla och visa ditt uttryck och dina idéer både på papper, i tredimensionell form och digitalt. Vi jobbar ofta i korta projekt och du kan rikta varje uppgift mot det område inom konst och design som intresserar dig. Skissutveckling i olika material och tekniker varvas med kurser i teckning och digitala verktyg.

Studenter läser vidare inom modedesign, textildesign, inredningsarkitektur, arkitektur, landskapsarkitektur, grafisk design, produktdesign, textil konst, fri konst och andra konst- och designutbildningar.

Utbildningens upplägg

Samtliga inriktningar ger dig en stabil grund när du vill studera vidare i Sverige eller utomlands inom design, konst, arkitektur, form, mode, hantverk och konsthantverk.

Undervisningen är i projektform och du tränar hantverksskicklighet, undersökande och gestaltningsförmåga.

Centralt i utbildningen är den kreativa processen där lekfullhet och risktagande har stor betydelse. Du utmanas till att se saker på nya sätt och att tänja på dina egna och materialens gränser. Du tränas i att kommunicera processen och presentera resultatet muntligt och visuellt samt lär dig att sätta in ditt arbete i ett samtids- och samhällsperspektiv. 

Dina lärare ger handledning och kontinuerlig respons på ditt arbete och under läsåret kommer även gästlärare och föreläsare som ger dig nya infallsvinklar i olika ämnen. I undervisningen ingår teckning, modellteckning, färg och formlära. Vi vill att du ska vidga din förståelse och träna ditt seende kring bild och form 

Du har tillgång till verkstäder, egen arbetsplats och skissutrymmen även efter lektionstid och på helger. 

Under studietiden får studenterna tillgång till varsin laptop-dator med Adobeprogrammen.

Ansökan till hösten 2022 öppnar 1 februari.

"Det bästa med utbildningen är alla dörrar som öppnas, att en upptäcker en massa nya sätt att se på saker, att en peppas och vågar göra saker som en för en stund sen inte ens visste fanns."
Stella Palm, tidigare student

"Jag känner mig mycket mer förberedd än mina klasskamrater här i Storbritannien, både när det kommer till faktiska kunskaper och designmetoder samt att känna sig säker och bekväm i sitt eget estetiska uttryck och att lita på sin förmåga!"
Klara Landin Larsson, tidigare student