https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Medborgarskolan
Medborgarskolan

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Stockholm

 • Längd

  24 tillfällen

 • Lärosäte

  Medborgarskolan

 • Sista ansökningsdatum

 • Startdatum

  3 feb 2022

 • Utbildningstyp

  Konst & Kulturutbildning

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

  Diplom

 • Kategorier:

  Journalistik & Skrivande

 • Kontakt

  Tel: 010-157 57 57

  Mail: info@medborgarskolan.seMedborgarskolan

Medborgarskolan

Medborgarskolan – ett humanistiskt studieförbund som sätter viljan att lära först – spelar en viktig roll i dagens Sverige. Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen ... Läs mer

Författarlinjen 2022

Är det dags att förverkliga drömmen om att ta ditt författarprojekt hela vägen, skriva och publicera en bok? Då kan Författarlinjen vara ett viktigt steg på vägen. Den uppskattade Författarlinjen utvecklas nu efter önskemål till att bli en ettårig utbildning.

Innehåll Författarlinjen 2022

Att skriva handlar om att framkalla bilder, att hitta det inre bildskapandet som är en del av skrivprocessen. Vi använder berättargrepp som gör skildringen av människor, stämningar och situationer levande; allt för att fånga läsaren.

Författarlinjen är för dig som redan skrivit ett tag, gått skrivarkurser och vill ägna tid åt att utveckla ditt skrivande. Vi arbetar med eget textmaterial. Det kan vara en berättelse, roman, novell, deckare eller diktsamling. Frigör författaren inom dig, få nya impulser, diskutera och analysera tillsammans med övriga deltagare för att utveckla ditt manus. Vi diskuterar hela processen från idéutkast till manus och publicering, vi tittar både på traditionella och nya vägar till publicering.

Upplägg

Vi varvar kortare teoriblock, skräddarsydda skrivövningar och textsamtal. Du kommer även att få skrivövningar som görs hemma mellan sammankomsterna. Utbildningen är uppdelad i tre block, ledda av huvudläraren Helga Härle. En torsdag i månaden kommer att förläggas på eftermiddagen för att möjliggöra studiebesök, och gruppen får besök av spännande gästlärare.

• Det finns många sätt att skapa karaktärer, bygga handling och dialog, teckna miljöer, bildspråk och arbeta med språkets rytmer och klanger. Detta diskuterar vi och arbetar med inom gruppen.
• Mellan träffarna arbetar du på din egen text. Texterna diskuteras och analyseras i gruppen. Vi tittar på textens utvecklingsmöjligheter, dramaturgi och gestaltning. Hur kan jag få min vision att nå fram? Vi bollar idéer och infall.
• Vad händer när jag får skrivkramp? Och hur tar jag mig vidare?
• Målsättningen med diskussionerna och arbetet är att du ska hitta ditt eget språk, originalitet, tematik och form.
• För inspiration bjuder vi in erfarna författare.

Från och med 2021 är Författarlinjen ettårig. Under vårterminen ses vi en gång per vecka på torsdagar. Undervisningen sker i huvudsak kvällstid, men ett tillfälle per månad flyttas till eftermiddagen för att möjliggöra studiebesök alternativt gästlärare. Under höstterminen ligger träffarna varannan vecka. Även där kommer ett par tillfällen att bytas till eftermiddagstider.

Block 1: 3/2-24/3, 8 ggr (inget uppehåll för sportlov)
Block 2: 7/4-9/6, 8 ggr (uppehåll 14/4 och 26/5)
Block 3: 8/9-8/12, tillfälle 1-2 efter varandra därefter varannan vecka, dvs vecka 36, 37 - 39 - 41 - 43 - 45- 47 - 49

Block 1 - Vägar och verktyg
Vägen från idé till text, skrivprocessen, kan se olika ut. Att få en överblick över olika angreppssätt är ett bra sätt att förbereda sig för det maratonlopp som det kan innebära att föra ett bokprojekt i hamn. Utifrån skrivövningar och textsamtal fördjupar vi oss i verktyg för gestaltning, alltifrån dramaturgi, berättarteknik och komposition till stilmedel som bildspråk och rytm.
  
Block 2 - Trender och traditioner
Vi gör utblickar i det samtida litterära landskapet och i litteraturhistorien för att se vad vi kan lära för vårt eget skrivande. Med författarglasögon granskar vi olika begrepp och tekniker – och fördjupar på så vis vår egen praktik. Modulen rymmer författarbesök samt även pass om konsten att skriva kritik.

Block 3 - Nå fram
Vi arbetar mot att slutföra ett projekt utifrån vars och ens egna målsättningar.
Vi tittar på olika publiceringsmöjligheter och vägar att nå fram till avsedd läsekrets. Modulen ger en aktuell orientering i den ständigt föränderliga bokbranschen. Studiebesök ingår.

Förkunskaper

Du bör ha gått en skrivarkurs eller på annat sätt medvetet gått in för att utveckla ditt skrivande. Du bör ha erfarenhet av att diskutera dina egna och andras texter i grupp. Du hittar flera av våra förberedande skrivarkurser under rubriken Kommunikation/Skrivarkurs, klicka här för att komma dit.

Kursledare  

Under utbildningens gång kommer du att träffa flera olika pedagoger, författare och ämneskunniga som leder olika delmoment. Huvudlärare är Helga Härle. Helga Härle leder skrivarkurser sedan slutet av 80-talet och har även undervisat i skrivpedagogik vid högskolan. Flera av hennes tidigare kursdeltagare har etablerat sig som författare, andra har med framgång sökt sig vidare inom mediabranschen. Själv har hon erfarenhet av redaktionellt arbete, lektörsuppdrag, översättning, frilansuppdrag som kulturskribent med mera. Som internationellt erkänd haikupoet har hon bland annat tilldelats japanska haikupriser. Hon har även fått författarstipendier och utmärkelser för sina insatser som skrivpedagog. Helga har också under flera år varit styrelseledamot i Författarcentrum och Översättarcentrum. 

 

Diplom

För att erhålla diplom behöver du ha gått hela den ettåriga utbildningen, ha minst 80 % närvaro och vara godkänd i alla kursmoment. Författarlinjen erbjuder möjlighet att fortsätta en eller flera terminer på fördjupningsnivå i mindre grupp. 

 

Varför ska du välja Författarlinjen?

Under de år som gått sedan starten 2007 har vi på Medborgarskolan sett hur flera av våra deltagare utvecklats till att bli etablerade författare. Att ge sig själv den tid som skrivprocessen behöver, att delta i ett sammanhang där man tryggt kan dela sina texter, att våga ge och ta emot synpunkter – allt bidrar till att ditt skrivande går från att vara en diffus dröm till att bli verklighet. Kanske är det din tur nu?