Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Foto, Film & Tryck?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

Filmskaparlinjen – Nya perspektiv


Historieberättande är ett fenomen med långa anor i människans historia och i det perspektivet är filmen ett relativt nytt verktyg, som snabbt blivit ett av de mest kraftfulla. När film görs på rätt sätt kan världen förändras.

Men hur väcker man en oväntad känsla eller tanke i den som ser på filmen? Hur bygger man stämningar och karaktärer utan att bli övertydlig? Hur kommunicerar man budskap och handling utan dialog? Allt detta och mycket mer kommer du lära dig på Filmskaparlinjen – nya perspektiv!

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som vill utveckla din kreativitet och begåvning inom berättandet med rörliga bilder. Sökanden ska ha tidigare erfarenhet av film eller teater. Vi eftersträvar minst lika många kvinnor som män bland de studerande. Den ska vara såväl ett avstamp för en fortsatt yrkeskarriär som en förberedande utbildning och dörröppnare för avancerade filmstudier i Sverige eller i andra länder.

Kursinnehåll 

Marieborgs folkhögskolas ettåriga filmskaparlinje passar dig som vill lära dig mer om film som berättande medium, oavsett om du sedan tar dig vidare och blir dokumentärfilmare, producent, konstnär eller någonting helt annat. När du väl lärt dig behärska berättarformen film ligger världen för dina fötter.

Du kommer att lära dig grunderna inom såväl fiktion som dokumentärt berättande. Vi introducerar dig till hur man kan jobba med regi, skådespeleri, foto och klippning för att få fram rätt nyanser av historien du vill berätta. Du kommer även att få grundläggande kunskaper i film- och teaterhistoria samt lära dig om hur samhället påverkar filmen och vice versa. I slutet av ditt år hos oss görs en omfattande slutfilmsproduktion, i samarbete med Fördjupningskursens elever, där du får chansen att använda alla dina nya verktyg. Vi är mycket stolta över att flera av våra elever har vunnit priser för sina slutfilmer.

Kursupplägg

Filmskaparlinjen leds av pedagoger med stor erfarenhet från film-, TV- och teaterbranschen; här finns bland annat manusförfattare, fotografer, producenter och regissörer. Hälften av utbildningen äger rum på Marieborgs Herrgård, resten av tiden håller du till vid Cnema, som är en kommunal biograf och ett filmpedagogiskt centrum. Cnema ligger mitt i Norrköping och är enligt våra elever en väldigt inspirerande plats för den som älskar film. 

Att skapa en film är i allra högsta grad ett teamwork, därför har vi ett visst antal schemalagda timmar där teaterelever och filmskaparelever jobbar tillsammans. Mest kommer ni dock jobba i den egna gruppen, där ni alla får prova på olika roller i filmskapandet. Eller tillsammans med Fördjupningskursens elever, som kommer att ha en ledarroll i några av projekten, som regissörer och producenter.

Filmskaparlinjen hos oss har underrubriken ”Nya perspektiv” just eftersom vi gärna ser att du bidrar med detta: nya idéer, djärva satsningar och unika grepp. Vi vill gärna hjälpa dig att förnya och omforma filmbranschen. Har du kreativiteten och drivkraften som krävs? Då har vi all stöttning och ledning du behöver!

Läs vår studentblogg
Ställ en fråga