https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Marieborgs Folkhögskola
Marieborgs Folkhögskola

Fakta

Kontakt

 • Kontakt

  Tel: 011-21 96 00
  Mail: film@marieborg.orgMarieborg folkhögskola

Marieborg folkhögskola

Till Marieborg söker sig människor med olika erfarenhet och bakgrund. Här stimuleras ditt engagemang för samhällsfrågor och kultur. Marieborgs folkhögskola drivs av arbetarrörelsen i Östergötland.Läs mer

Filmarbetarlinjen


Film & TV-industrin – Ett framtidsjobb! Är du en blivande gaffer, gofer, runner, best boy, foley artist eller clapper loader?

Svensk film skördar framgångar på internationell nivå med kreativa och kvalitativa produktioner. Svenska produktionsbolag och streamingtjänster som HBO och Netflix producerar TV-serier för svenska och internationella marknaden. Det talas om en guldålder för film och TV-produktion och det kräver kunnig och flexibel arbetskraft.

Det kan bli DU!

Filmproduktioner kan ha hundratals medarbetare i olika skeenden – allt från passare, scripta, kamera-assistent till platschef. Till detta behövs utbildad personal för att filmmagi ska skapas.

Målgrupp

Vill du byta jobb arbetsplats och miljö flera gånger om året?
Myggbiten på en Norrländsk myr ena veckan, skapa slottskänsla nästa… ?
Är du kreativ och flexibel?
Vill du vara en viktig pusselbit i ett större sammanhang?
Vill du ge dig in i en kreativ bransch där det faktiskt finns jobb?
Filmbranschen växer och det behövs arbetskraft!

Skådespelare, producent eller regissör – dessa titlar utgör bara en liten del av ett arbetsteam i en film eller TV-produktion. För att det ska bli någon verkstad behövs många. Speciellt du med snickarbyxor och silvertejp. Du som kan lösa allt och är redo att jobba. Arbetsteamet och arbetsuppgifterna förändras under inspelningens gång liksom miljön så flexibilitet och lyhördhet är A och O.

Kursinnehåll

Marieborgs folkhögskolas ettåriga Filmarbetarlinje ger dig en grund i de praktiska Arbetsmomenten kring en filmproduktion. Du får prova på flera av de arbetsuppgifter som finns kring en filminspelning med tonvikt på de hantverksmässiga arbetsmomenten så som:

 • Tekniken kring ljus och ljud
 • Scripta
 • Övergripande kunskap om den övriga teknik som används vid en filminspelning
 • Branschkunskap
  + mycket mer!

Med detta får du en grund för att söka vidareutbildning inom filmteknik eller direkt söka jobb inom branschen.

Filmarbetarstaden Norrköping

Norrköping har under de senaste åren utvecklats till en av de snabbast växande platserna i Sverige för film och TV-produktion. Det är en spännande och kreativ filmstad med många produktionsbolag. Crazy Pictures långfilm Den blomstertid nu kommer är gjord och inspelad i Norrköping, liksom den kritikerrosade filmen Goliat. Båda filmerna vann flera Guldbaggar i år. Flera större produktioner väntas till Norrköping 2019.

Norrköpings filmfond stödjer varje år film och TV som produceras och spelas in i staden. Norrköping är dessutom en mycket lättillgänglig stad där du snabbt och enkelt når Stockholm, Malmö och Göteborg. Det gynnar dig som under utbildningen med lätthet kan besöka, praktisera och jobba på andra stora filminspelningsplatser. Staden har ett vitalt och pulserande kultur-, restaurang- och nöjesliv, en unik blandning av gammal och modern bebyggelse och en närhet till både skärgård och skog.

Vi ser fram emot Din ansökan!