Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Båt, hav och sjö?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

Fartygsbefäl i skärgårdsmiljö

Du som är intresserad av sjö och hav, utbilda dig till ett spännande och omväxlande yrke!

Utbilda dig till efterfrågat fartygsbefäl för den mindre sjöfarten i våra hav och skärgårdar. Yrket som ger dig möjlighet att bo kvar på din ort.

Om utbildningen

Ombord på färjerederiets fartyg arbetar du t ex.  4-5 månader per år och ledig ca. 7-8 månader per år med full lön!
Om du tänker dig Kustbevakningen (KBV) som framtida arbetsgivare,
så är FB7-examen ett krav inför antagning till KBV:s utbildning.

I utbildningen till fartygsbefäl i skärgårdsmiljö läser du kursen Fartygsbefäl klass 7, där vi varvar teori och praktik med Lärande i Arbete (LIA) som ger dig nyttiga erfarenheter inför arbetslivet till sjöss i våra hav och skärgårdar. Din LIA ger dessutom goda möjligheter att knyta kontakter med potentiella arbetsgivare i hela Sverige.

Du får även bl.a. gå en navigationsutbildning i modern simulatormiljö samt ombord skolfartyget M/S Topaz i den vackraste av skärgårdar – Höga Kusten! Avancerad brandutbildning (Advanced Fire Fighting), maskinutbildning (MB8), radioutbildning (ROC), sjömanskap ingår, mm.

Efter utbildningen

Efter slutförd utbildning är du utbildad lättmatros och har en FB7-examen. För att få FB7-behörighet behöver du ytterligare 6 månaders sjötid. En del av sjötiden får du inom utbildningen i kursen Lärande i arbete/LIA, resterande får du arbeta ihop efter utbildningen.

Som fartygsbefäl arbetar du med att köra mindre färjor, bogserbåtar, lotsbåtar och passagerarfartyg i skärgårdsmiljö, inkluderande skötsel och löpande underhåll av fartygsmaskineri.

Läs vår studentblogg
  • Ett fel inträffade vid hämtningen av blogginlägg. Klicka dig vidare till Piraja här
  • Ställ en fråga