https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Kulturama gymnasium
Kulturama gymnasium

Fakta

Kontakt

  • Kontakt

    Tel: 010-157 61 00
    Mail: info@kulturama.seKulturama Gymnasium

Kulturama Gymnasium

Hos oss kan du gå det estetiska programmet eller naturvetenskapsprogrammet och samtidigt få högskolebehörighet. Kombinationen av estetiska och teoretiska studier under gymnasietiden upplevs ofta lustf... Läs mer

Estetiska programmet - Konst & Design

Vill du utveckla dina estetiska förmågor inom bild och formområdet? Vill du utmana din kreativitet och konstnärlighet under din gymnasietid? Då passar profilen Konst & Design dig!

Profilens innehåll

Konst & design får du utveckla goda kunskaper inom det konstnärliga fältet, med målsättningen att du skall få en bredd och djup i olika gestaltande tekniker och metoder.

Du arbetar i halvklass i ateljéer som är avsedda för bild, skulptur och digital design. Du får delta i projekt där din kreativitet utvecklas och uppgifter som får dig att hitta ditt konstnärliga uttryck. Undervisningen präglas av lust och konstnärlig höjd. Du får goda kunskaper i traditionella och digitala metoder för konstnärligt skapande, för visuell kommunikation och design. Du får arbeta i skulptur, måleri, illustration och foto.

Du kommer att kunna välja mellan två olika spår; ett där du får fördjupade kunskaper i olika traditionella konstnärliga praktiker så som teckning, måleri, skulptur, fotografi och design.

Det andra spåret kallar vi Future, ett spår där du utvecklar konstnärliga strategier för en värld i förändring. Konstnärliga och kreativa processer för en hållbar framtid, speldesign, mode och artificiella världar. En framtidsorienterad konstutbildning där de olika konstuttrycken samspelar.

Lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. Elever på Konst & design har tillgång till skulptursal, fotostudios, design och bildsalar. Ofta deltar elever på Konst och Design även i projekt utanför skolan och kan då få arbeta på andra platser än i skolan.

Utställningar och samarbeten

Konst och Design på Kulturama har genom åren etablerat sig som en utbildning av synnerligen hög konstnärlig kvalitet. Våra elever får ta del av det samtida kulturlivet i diverse olika projekt. Vi har haft samarbeten med Forsbergs design och game-art utbildning och ett tätt samarbete med Konstfack. Våra elever har deltagit i tv-program, i konstprojekt på Kulturhuset och på Moderna Museet, på Nobelmuseet. Under hösten 2019 inviger vi konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet. Elever har ställt ut på Liljevalchs och på Sven Harrys. Vi har samarbetat med Whitearkitekter och gjort projekt på Skansen. Årskurs tre avslutas med en publik avgångsutställning.

Lärare på Konst & Design är synnerligen ämneskompetenta varav flera är aktuella i det svenska kulturlivet. Lärarna håller även en kontinuerlig dialog med konstnärliga högskolor och med olika kreativa yrkesfält så som reklam, design och tech.

Efter gymnasiet

Utbildningen Profil Konst & Design ger dig både allmän och utökad behörighet till högskolan.

Många av våra tidigare elever är numera etablerade inom ett brett fält så som inom fri konst, reklam, mode, scenografi, arkitektur och speldesign.