https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Slottegymnasiet
Slottegymnasiet

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Ljusdal

 • Längd

  3 år

 • Lärosäte

  Slottegymnasiet

 • Sista ansökningsdatum

  15 februari

 • Startdatum

  HT

 • Utbildningstyp

  Andra utbildningar

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Grundläggande behörighet

 • Examen

  Gymnasieexamen

 • Kategorier:

  Estetiska programmet (ES)

 • Kontakt

  Estetiska programmet inriktning Media
  Ulf Hagberg
  Tel: 0651-184 30
  Mail: ulf.hagberg@ljusdal.se

  Estetiska programmet inriktning Musik
  Hans Johansson
  Tel: 072-5713819
  Mail: hans.johansson@ljusdal.seSlottegymnasiet

Slottegymnasiet

Slottegymnasiet är en liten gymnasieskola med stora möjligheter.Läs mer

Estetiska programmet

Den högskoleförberedande musikutbildningen som riktar sig till dig som är sångare eller instrumentalist. I vårt välutrustade musikhus med professionell studio finns goda förutsättningar för dig att utvecklas.
Har du ett intresse för foto, layout, film, webb eller text? Det nystartade estetik och media kan då vara det du söker. Med kreativitet och skaparlust jobbar vi med olika medieprojekt, från idé till resultat. Bland annat är medieeleverna ansvariga för katalogen du läser nu.

Inriktning media

På estetik och media börjar vi med foto och mediekurser direkt i ettan och under tre år kommer eleverna att läsa många olika medieämnen. Foto, layout och grafisk design är i huvudsak det vi håller på med. Med bild och text som verktyg arbetar vi mycket med hur information och kommunikation fungerar. Vad är det egentligen som får människor att köpa ett budskap? Fotografisk bild är en stor del av vårt kunskapsområde och vi kan erbjuda tre kurser i detta ämne.

Hos oss har vi en fullt utrustad och modern fotostudio och vi använder oss fortfarande av de analoga metoderna. Vi börjar med att fota med film, framkalla och kopiera i mörkrummet för att sedan ge oss in i det digitala fotot. Just fotografiets styrka är att det kan användas i konstnärliga sammanhang lika väl som det kan använda för att påverka människor.

På estetiska programmet får man även lära sig att skriva journalistiska texter, arbeta med grafisk formgivning och skapa manus och underlag till trycksaker och webben.

Inriktning musik

Hos oss hittar du Hälsinglands fräschaste och mest välutrustade musikhus med en avancerad studio, ett antal ensemblerum och toppmodern datorutrustning för komposition och arrangering. I utbildningen ingår obligatoriska kurser som ensemble med körsång och gehörs- och musiklära.

Eftersom estetiska programmet är högskoleförberedande läser du också teoretiska ämnen som samhällskunskap, svenska och engelska. Du har dessutom möjlighet att välja programfördjupningar som musikproduktion eller rytmik, du kan också bredda din behörighet med fördjupade studier i engelska, matematik och moderna språk. I utbildningen erbjuder vi dig individuell undervisning på ditt huvudinstrument/sång med några av regionens absolut bästa lärare. Det estetiska programmet jobbar i nära samarbete med kommunala musikskolan vilket ger dig goda förutsättningar för att utvecklas som musiker.

Du som är teaterintresserad kan välja scenisk musikproduktion som individuellt val i årskurs två och tre. Du får då möjlighet att uppträda som skådespelare, musiker eller sångare i en stor scenuppsättning. Där får du vara del i en teater- och musikproduktion från idé till mötet med publiken. Från årskurs två jobbar vi för att eleverna ska komma ut och spela live så mycket som möjligt. Livespelningarna är viktiga steg för den personliga utvecklingen som musiker. Estetiska programmet är också med i Den högskoleförberedande musikutbildningen riktar sig till dig som är sångare eller instrumentalist. I vårt välutrustade musikhus med professionell studio finns goda förutsättningar för dig att utvecklas. 8 nätverket runt EstradLjusdal vilket gör att du kommer att bli erbjuden livespelningar på fritiden i den mån du själv önskar.

Vidare studier

När du läser på estetiska programmet får du grundläggande behörighet för högskolestudier och kan därmed välja att läsa vidare inom flera olika områden.