Som elkraftingenjör inom starkströmsområdet kommer dina arbetsuppgifter att vara kopplade till det företag du blir anställd av. Kommer du till en elleverantör kan arbetsuppgifter från strömförsörjning i hård väderlek till dataövervakning av en transformatorstation eller ett ställverk gälla.
Som distributionstekniker kan du antingen fungera som arbetsledare för ett gäng montörer eller själv arbeta som kvalificerad eltekniker i linjereparationstjänst. Är du anställd i ett kraftbyggnadsföretag kan ditt arbete bestå av projektering eller beredning.
Elkraftingenjör – många möjligheter
Du kommer att kunna söka arbete som tex: Elkraftingenjör, Driftplanerare, Drifttekniker, Distributionstekniker, Konstruktör, Beredare/projektör.
Efter utbildningen kommer du att ha kunskaper om hur man alstrar energi och om framtida tänkbara energikällor. Du får färdigheter i att projektera och planera elenergins väg från kraftkälla till konsument. Du får kompetenser att kunna utföra avancerade beräkningar, sköta övervakning, drift och underhåll vid elkraftanläggningar och kunskaper att dokumentera dessa.
Yrkeshögskolan
Yrkeshögskoleutbildning är en utbildningsform på eftergymnasial nivå som kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats, inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. Utbildningen avser att leda till jobb direkt efter examen.
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN.