https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403024/us/swdv6tlqh8dxytl4ckss.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403262/us/oiinbopmwvakb3xdwfz6.gif
Högskolan på Åland
Högskolan på Åland

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Mariehamn

 • Längd

  240/270 studiepoäng (4/4,5 år)

 • Lärosäte

  Högskolan på Åland

 • Sista ansökningsdatum

  Se utbildarens hemsida

 • Startdatum

  HT 23

 • Utbildningstyp

  Universitet & Högskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

  Ingenjör (Bachelor of Engineering)

 • Kategorier:

  El & Elektronik
  Båt, hav och sjö
  Ingenjör

 • Kontakt

  Florian Haug
  Tel: +358 (0)18 537716
  Mail: florian.haug@ha.axHögskolan på Åland

Högskolan på Åland

Du som väljer att plugga vid Högskolan på Åland kan se fram emot ett studieliv som är mindre, närmare och mer familjärt. Men också en utbildning framtagen i samarbete med näringslivet för att möta arb... Läs mer

Elektroteknik


Vårt elektroteknikprogram vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och gillar utmaningar inom matematik, fysik och problemlösning. Du väljer antingen en sjöfartsinriktad utbildning med tyngdpunkt på fartygsautomation eller ett landinriktat alternativ, då du lär dig mycket om automation, energiteknik, miljö och hållbarhet. Båda inriktningar resulterar i en elektroingenjörsexamen och efter examen står ett brett spektrum av arbetsmöjligheter öppet för dig.

Välj mellan två olika inriktningar

Elektroteknikprogrammets inriktning mot automationsteknik till sjöss är unik och utbildningen är den enda i sitt slag i Norden. Kompetensen är efterfrågad och som utbildad ingenjör har du goda möjligheter att göra en internationell karriär. Under fyra intressanta år får du studera avancerade elektroniska lösningar och lära dig hur tekniken bakom fartygens motorer och elsystem fungerar. Studierna ger en god grund för högteknologiska arbetsuppgifter vid marina maskin-, el- och automationsanläggningar. 

Inriktningen mot automations-, energi- och miljöteknik är för dig som vill satsa på en karriär på land. Utbildningen är mångsidig och sätter tyngdpunkten på att lära sig om innovativa tekniska lösningar inom energi- och miljöområdet. Exempel på framtida arbetsområden är automation, förnybar energi, smarta elnät, förnybara energilösningar, hållbarhet och mycket mer.

I början av utbildningen är det mycket gemensamma grundstudier och sedan väljer du dina fördjupade kurser helt efter eget intresse och specialiserar dig antingen inom fartygsautomation (sjö) eller automation, energi och miljö (land).

Din väg till högskoleingenjör

Som studerande vid elektroteknikprogrammet får du en bred teknisk kompetens. I undervisningen ingår både teori och praktik, där praktiska övningar i högskolans el- och automationslabb samt högskolans moderna simulatorer varvas med praktik ombord på fartyg eller i företag. Allt för att förbereda dig för ditt kommande yrkesliv.

Väljer du sjöinriktningen har du efter cikra 3 års studier den teoretiska utbildning som krävs för elmästare ombord på fartyg. Som elmästare har du ansvaret för underhåll och reparationer av elektronisk och elektrisk utrustning ombord. Efter din ingenjörsexamen inom fartygsautomation kan du arbeta med el- och styrsystem till sjöss, inom annan offshoreverksamhet eller i land.

Efter att du har tagit ingenjörsexamen inom automation, energi och miljö har du möjlighet att arbeta med automations-, styr-, energi- och elsystem samt med drift och produktion. Ditt arbetsfält i land kan vara allt från varv, kraftverk, energiförsörjare, företag eller industrier världen över.

Läs mera här