https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Högskolan på Åland

Fakta

Kontakt

  • Kontakt

    Studievägledare
    Carola Maxenius-Mickelsson
    Tel: +358 (0)18 537760
    Mail: carola.maxenius-mickelsson@ha.axHögskolan på Åland

Högskolan på Åland

Högskolan på Åland ligger i sjöfartsstaden Mariehamn, endast 2 timmars färjeresa från Sverige. Närheten till havet är något som utmärker både staden och högskolan. Sjöfartsutbildningen på Åland har st... Läs mer

Elektroteknik

Vårt sjöfartsinriktade elektroteknikprogram vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och gillar utmaningar inom matematik, fysik och problemlösning. Utbildningen har en inriktning mot fartygsautomation och resulterar i en elektroingenjörsexamen. Efter examen arbetar du med elsystem på fartyg, till exempel som elmästare, automationsingenjör eller fartygselektriker.

Elektroteknikprogrammets inriktning mot automationsteknik till sjöss är unik och utbildningen är den enda i sitt slag i Norden. Kompetensen är efterfrågad och som utbildad ingenjör har du goda möjligheter att göra en internationell karriär.

Under fyra intressanta år får du studera avancerade elektroniska lösningar och lära dig hur tekniken bakom fartygens motorer och elsystem fungerar. Studierna ger en god grund för högteknologiska arbetsuppgifter vid marina maskin-, el- och automationsanläggningar.

Från elmästare till högskoleingenjör

Som studerande vid elektroteknikprogrammet får du en bred teknisk kompetens. I undervisningen ingår både teori och praktik, där praktiska övningar i högskolans el- och automationslabb och tid ombord på högskolans eget fartyg varvas med praktik ombord på fartyg i utrikestrafik. Allt för att förbereda dig för ditt kommande yrkesliv.

Efter ca 3 års studier har du den teoretiska utbildning som krävs för elmästare ombord på fartyg. Som elmästare har du ansvaret för underhåll och reparationer av elektronisk och elektrisk utrustning ombord. Efter din examen inom fartygsautomation kan du arbeta med el- och styrsystem till sjöss, inom annan offshoreverksamhet eller i land.

"Jag är väldigt nöjd med mitt val. Lärarna är bra och tar sig tid att förklara saker grundligt. Det finns också möjlighet att få hjälp av längre hunna studerande i t.ex. fysik".
Jonathan, student elektroteknik

Efter utbildningen

Med en ingenjörsutbildning i elektroteknik kan du arbeta på fartyg i hela världen, till exempel bilfärjor, kryssningsfartyg och oljeplattformar.

Du kan också arbeta i land vid varv, kraftverk, småföretag eller industrier som sysslar med styr- och elsystem samt drift och produktion.

Intervju med studerande