Diplomutbildning: Näringslära

Oavsett i vilket kök du jobbar och med vilken mat du lagar behövs kunskaper i näringslära. På ett begripligt sätt får du här del av näringens betydelse för vår kropp.
Intresset för kostens betydelse för vår hälsa och vårt välmående har aldrig varit större än nu. Allt fler söker större förståelse för hur olika kosthållningar påverkar oss och ibland kan det vara svårt att sålla i djungeln av olika hälsopåståenden och kostinriktningar. I takt med ett ökat intresse för kostfrågor ökar efterfrågan på personer med kunskaper inom området.
Diplomutbildning i näringslära är en grundläggande utbildning för dig som vill förstå hur det vi äter bidrar till kroppens alla viktiga processer och hur det kan påverka vår hälsa. Utbildningen vänder sig också till dig som redan i dag arbetar med hälsofrågor, kanske som coach, friskvårdsansvarig, personlig tränare, löptränare eller gruppinstruktör. Utbildningen passar också utmärkt som komplement för alla som tidigare har läst någon av Medborgarskolan matutbildningar.
Näringsläran är ren teori, där vi lär oss grunderna inom näringsläran hela vägen från hur matsmältningen och energiutvinningen går till, ned till detaljer kring ätbeteendet, antioxidanter, tillsatser och kost vid olika sjukdomar.
Du får göra olika räkneövningar och praktiska moment som ökar förståelsen för maten vi äter.
Den här utbildningen passar dig som är intresserad av kost, men vill ha en stabil bas att stå på för att bättre kunna värdera och bedöma hälsopåståenden och kosttrender. Utbildningen vänder sig även till dig som arbetar med frågor som tangerar kostområdet; du kanske arbear som kock, tränare, hudterapeut, coach, inom skola och omsorg eller andra områden där maten är en viktig komponent.
Innehåll
- Matsmältning och grundläggande fysiologi
- Protein
- Kolhydrat
- Fett
- Vitaminer
- Mineraler
- Antioxidanter
- Kosthållningar och dieter
- Viktminskning
- Aptitreglering
- Kost och sjukdomar
- Kosttillskott
- Kost och träning
- Kost och psykisk hälsa
- Informationssökning och källkritik
- Sammanfattning
Upplägg
Utbildningen är uppbyggd kring föreläsningar och grupparbeten under lektionstid, däremellan tillkommer självstudier. Kurslitteratur ingår (Martin Brunnbergs Modern näringslära) och du får även tips på annan intressant och relevant litteratur. Givetvis går vi igenom hur man själv söker trovärdig information och följer den vetenskapliga forskningen. Utbildningen är helt teoretisk.
Förkunskaper
Inga krav på förkunskaper, alla nyfikna är välkomna, särskilt med ett stort intresse för hälsa och näringstänk.
Kursledare
Ulrika Hoffer är kostrådgivare och varm förespråkare för en kost fri från gluten, mjölk och socker. Hon har specialiserat sig på matens inverkan på hjärnan, hur det vi äter påverkar vårt humör och energi - och tvärtom: hur energi och humör påverkar våra matval och ätmönster. Hon är dessutom holistisk livsstilscoach och certifierad i Stahre-metoden, ett KBT-program för att bryta med känslomässigt ätande. Ulrika är författare till boken Råsmart Familj, korad till "Årets måltidslitteratur", kategori hälsa 2011. I april 2014 gav Ulrika ut boken "Smarta sötsaker" som nu är översatt till 5 språk. Hon har även gett ut böckerna "Good mood food" 2015 ,"Ärlig mat" 2016, och "Supersnacks" 2017.
Här hittar du samtliga våra kurser inom Mat och dryck