https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Medborgarskolan

Fakta

Kontakt

  • Ort

    Stockholm

  • Längd

    13 tillfällen

  • Lärosäte

    Medborgarskolan

  • Sista ansökningsdatum

    Löpande

  • Startdatum

    13 april 2021

  • Utbildningstyp

    Yrkesutbildning

  • Områdesbehörighet/behörighet

    Se utbildarens hemsida

  • Examen

    Diplom

  • Kategorier:

    Hotell & Restaurang

  • Kontakt

    Tel: 010-157 57 57
    Mail: info@medborgarskolan.se



Medborgarskolan

Medborgarskolan

Medborgarskolan – ett humanistiskt studieförbund som sätter viljan att lära först – spelar en viktig roll i dagens Sverige. Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen ... Läs mer

Diplomutbildning: Kock - Varmköksutbildning grund

Kockutbildning för det varma och kalla köket, med fokus på storkök, förskola och lunchservering. Kockyrket är ett kreativt och attraktivt yrke med många möjligheter.

Ett högt tempo förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. Du är noggrann, samarbetsvillig och har lätt för att arbeta tillsammans i arbetslag. Du älskar förstås mat.
Medborgarskolan erbjuder denna köksutbildning som innehåller moment från både det varma och kalla köket. Du får inblick i många olika delar och vad det betyder att jobba i framförallt i ett storkök. Inom äldrevård, barnomsorg, sjukhus, konferensanläggning m.m. Utbildningen bedrivs i Medborgarskolan utbildningskök. Där kan du också gå flera andra matutbildningar. Våren 2021 erbjuder vi en kockutbildning med mer fokus på restaurang och fine dining. Men även utbildning för det söta köket, konditor och hälsa och näringslära i olika former.

Innehåll Diplomutbildning: Kock - Varmköksutbildning grund

Denna stimulerande och spännande grundutbildning ger goda kunskaper och praktisk färdighet i köket. Du får verkligen veta vad en kock gör och hur man arbetar i ett kök. Du går härifrån med gedigen grundmatlagningskunskap och utbildningen utgör en riktigt bra bas för fortsatta studier eller arbete inom restaurang – från storkök eller konferenshotell.
Utbildningen hålls i Medborgarskolans utbildningskök. Utbildningen är intensiv men kursplanen omfattar trots det många moment och deltagarna får med sig stor kunskap om råvaror, tekniker, livsmedelshygien och hur man planerar olika typer av menyer och om förvaring av livsmedel. Mycket praktisk matlagning varvat med teori. Under terminen byggs olika menyer upp och både det varma och kalla köket utgör ett underlag för kursplanen. Det lagas både kött, fisk, fågel och grönsaker. Det bakas bröd och görs kalla anrättningar och desserter.

Brödbak, entrérätter, fonder, buljonger och grundsåser. Soppor, äggrätter och crêpes. Desserter Fågel, kött och fisk. Grytor och färsrätter.
Varma och kalla smårätter.  Säsongsmenyer, tillagningsmetoder och livsmedelshygien.

Upplägg

13 tillfällen med start tisdag 13/4, 2021 kl 17.30 - ca 22.00. Därefter följande datum: 20/4, 27/4, 4/5, 11/5, 18/5, (ej 25/5) 1/6, 8/6, 15/6. Sedan uppehåll över sommaren och fortsätter ti 3/8, 10/8, 17/8 och avslut 24/8. OBS med reservation för ändringar.  
Vid varje kurstillfälle lagas det massor av mat. De första tillfällena blir det framförallt mycket hantering och grundmatlagning. Du får mycket kunskap med dig hem och dessutom fyllda matlådor under främst senare delen av kursen.

Du bör ha erfarenhet av att laga mat, klara ett högt tempo och kunna arbeta i grupp. Alla typer av kött/fisk lagas. Även om du inte kan äta själv pga allergier eller andra skäl är det viktigt att du är med på alla moment. Det är viktigt att du talar och skriver svenska flytande.
Språktest görs. Detta för att undervisningen ska flyta smidigt och att alla moment ska hinnas med och uppfattas av alla. Anmälan görs personligen.

Ledare

Miriam Zelmerlööw har drivit restaurangen Sibiriens soppkök i Vasastan i många år. Hon är mån om och kan använda alla råvarors olika delar för bästa smak och klimattänk. Miriam har ansvarat för vår Kallköksutbildning och har sedan något år även ansvarat kockutbildningen. Hon undervisar också både vuxna och barn i kortare inspirationskurser.

Material

Du får en pärm fylld med recept samt råvaror som hanteras.