https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095695/us/gdymf3yyctxppatenfrz.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095586/us/suz55rrazzlpg8y02dwc.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095445/us/mgxc7pqr2o6zqgcwalij.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1606474228/us/rwgcirkqfbiksnnwouef.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412341/us/waztxtibxbtgek3gqmk7.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1608119246/us/oci1shzjkag6gx42t1xb.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095335/us/igemfsbg4fm09ifnvfnn.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095221/us/tyodxznantzil5jjobjf.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095096/us/hs20wb7zlspwprpiwvun.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412432/us/lmgrcadk0ej6lmn9xexj.jpg
Medborgarskolan

Fakta

Kontakt

  • Kontakt

    Tel: 010-157 57 57
    Mail: info@medborgarskolan.seMedborgarskolan

Medborgarskolan

Medborgarskolan – ett humanistiskt studieförbund som sätter viljan att lära först – spelar en viktig roll i dagens Sverige. Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen ... Läs mer

Diplomutbildning: Hälsokock Intensivt i juni 2020

För dig som vill få ny inspiration till hälsosam blandkost, för hemmabruk eller i professionella kök. Mest matlagning, men även grundläggande näringslära och kunskap om allergier och specialkost.

På senare år har intresset för kost och hälsa ökat markant och det hälsosamma har hittat ända in i restaurangköken, med stjärnkockar som håller igen på socker, mjölk och mjölkprodukter och istället gör raw foodgodis, startar krogar med mjölkfri inriktning och skriver böcker om supermat.

Hälsokock är en bred och omfattande diplomutbildning för dig som vill utveckla dina praktiska kunskaper i köket och samtidigt fördjupa dig i näringslära, kostinriktningar och konsten att motivera andra att göra sunda val. Oavsett om du bara vill fördjupa dig för egen del eller arbeta professionellt med hälsosam mat, som bloggare, rådgivare, hälsocoach, matskribent eller på café, med catering, event och så vidare, så är utbildningen en bra utgångspunkt för dig.

Hälsokockutbildningen passar dig som främst vill vässa de praktiska kunskaperna i köket, antingen för att bli skickligare att förvandla näringsrika råvaror som kål, rotfrukter, fisk, nötter, frön, grönskar och bär till härliga matupplevelser eller för att du arbetar inom restaurang eller caféverksamhet där mat anpassad till olika målgrupper efterfrågas. Samtidigt fyller du på kunskaperna och förståelsen för näringslära, matallergier, specialkost och ätbeteenden, då utbildningen varvar teori och praktik.

Innehåll

Vi lagar mat från grunden med tonvikt på fisk, skaldjur, kyckling och vegetariskt och i huvudsak mat som är fri från tillsatt socker, mjölk och gluten. Du lär dig smarta kökstekniker som gör det enkelt att laga välsmakande mat som samtidigt är hälsosam och näringsrik. Vi varvar teori och praktik, dock med störst fokus på matlagning i vårt fina kök. Efter avslutad utbildning kan du arbeta professionellt med hälsosam mat, exempelvis som kostrådgivare, hälsokonsult, driva café eller restaurang.

Upplägg

1. Introduktion. Vad är hälsa och hälsosam mat? Hur bygger man upp en sund måltid? Makro- och mikronäringsämnen, aptitreglering, blodsocker.
2. Smakernas väsen och kocktekniker. Grundsmakerna, tillagningens påverkan, reduktioner, buljonger, koncentrat.
3. Näringslära 1: kolhydrater, proteiner, fett.
4. Dieter och kosthållningar.
5. Näringslära 2: vitaminer, mineraler, antioxidanter och superfood.
6. Perspektiv på maten. Vad är hälsa? Kostregistrering och näringsberäkning. Hur coachar jag på bästa sätt? Hur ser vårt förhållande till mat och hälsa ut?
7. Allergier/sjukdom: mat för barn, mat för äldre. Mat vid sjukdom och som förebyggande. Mat vid allergier och intoleranser.
8. Mat och träning, viktökning och viktminskning.
9. Sammanfattning, uppföljning och avslutning.

Förkunskaper

Inga krav på förkunskaper, men vi ser gärna att du har viss matlagningsvana samt förstås ett genuint intresse för en hälsosam livsstil.

Kursledare

Ulrika Hoffer är kostrådgivare och varm förespråkare för en kost fri från gluten, mjölk och socker. Hon har specialiserat sig på matens inverkan på hjärnan, hur det vi äter påverkar vårt humör och energi - och tvärtom: hur energi och humör påverkar våra matval och ätmönster. Hon är dessutom holistisk livsstilscoach och certifierad i Stahre-metoden, ett KBT-program för att bryta med känslomässigt ätande. Ulrika är författare till boken Råsmart Familj, korad till "Årets måltidslitteratur", kategori hälsa 2011. I april 2014 gav Ulrika ut boken "Smarta sötsaker" som nu är översatt till 5 språk. Hon har även gett ut böckerna "Good mood food" 2015 ,"Ärlig mat" 2016, och "Supersnacks" 2017. Läs gärna mer här.

Här hittar du samtliga våra kurser inom Mat och dryck