Diplomutbildning: Det växtbaserade köket, vegetarisk mat

Allt fler väljer att dra ner på köttet och fylla tallriken med mat från växtriket. I utbildningen vässar vi matlagningen och kunskaperna i köket där maten från växtbaserad kost spelar huvudrollen, men där komplement av kött och fisk kan användas för den som önskar.
Vi lagar mat med grönsaker i fokus. Växtbaserad kost. Under utbildningen lägger vi stor vikt på att bygga upp kompletta måltider, höja smakerna på råvaror från växtriket och jobba med olika konsistenser och texturer som kompletterar varandra. Allt för att du ska kunna jobba kreativt och självständigt i köket efter avslutad utbildning.
Utbildningen vänder sig till dig som vill öka dina kunskaper inom det vegetariska köket och förstå grönsakernas magi.
Kanske arbetar du redan i ett kök, där råvaror från växtriket spelar en allt mer framträdande roll. Kanske är du intresserad av matlagning i största allmänhet och vill öka dina kunskaper inom det växtbaserade köket i synnerhet. Kanske vill du främst fördjupa dina kunskaper för god, hälsosam och klimatmedveten matlagning, som gör det lustfyllt att öka intaget grönsaker, bönor, linser, nötter, frön och frukt.
Innehåll Diplomutbildning: Det växtbaserade köket
- Grundsmaker, konsistenser och texturer.
- De gröna råvarorna – tillagning och smaksättning.
- Tekniker för tillagning av rotfrukter, kål och andra grönsaker.
- Smaksättare, såser, crunch och andra tillbehör som höjer upplevelsen.
- Näringslära – att tänka på i ett grönare kök.
Upplägg
Kursstart 19 nov: 80 stud timmar, 9 tillfällen helger fre-sön start 19-21/11, 3-5/12 och avslutning 17-19/12 kl 9.00-16.30.
Deltagarna arbetar i mindre grupper och får olika uppgifter enligt recept. Alla hjälper till med förberedelser och att återställa köket.
Kursledare
Ulrika Hoffer är kostvetare, dietist, kokboksförfattare och anlitad föreläsare och kursledare. Hon är holistisk livsstilscoach och certifierad i Stahre-metoden, ett KBT-program för att bryta med känslomässigt ätande. Ulrika är författare till boken Råsmart Familj, korad till Årets måltidslitteratur, kategori hälsa 2011. Hon är även författare till Smarta sötsaker, Good mood food, Ärlig mat och Supersnacks. Läs gärna mer här. Ulrika har ansvarat för Medborgarskolans diplomutbildningar inom näring/hälsa/raw food. Hon håller också flera korta kurser i hälsosam matlagning.
Kursmaterial
Recept som du använder på kursen. Huvuddelen av kostnaderna för recept och råvaror ingår i avgiften. Men till en slutuppgift behöver du själv handla in vissa råvaror till ett belopp av ca 300:-.