Vill du få tips på fler passande utbildningar inom Friskvård & Hälsa?

Fyll i din e-postadress nedan innan du klickar på 'Ansök nu'. Men känn inget tvång, det är helt upp till dig!

Villkor

Diplomerad Kostrådgivare

En utbildning för dig som vill arbeta med kostrådgivning, utifrån både vetenskap och beprövad erfarenhet.

Makro- och mikronäring

Utbildningen ger både ett makro- och mikroperspektiv på näring. Makronäring handlar om maten vi äter, kolhydrater, fetter och proteiner. Hur man komponerar en måltid som är näringsmässigt balanserad, vad man bör undvika och hur man anpassar kosten till olika individers behov.
Mikronäring handlar om de enskilda näringsämnena, till exempel vitaminer, mineraler och fett­syror.

Vad gör en kostrådgivare?

En kostrådgivare hjälper andra att hitta bättre kostvanor genom att berätta om för- och nackdelar med olika sorters mat och dieter. Man kan också hjälpa klienten med råd om eventuella behov av kosttillskott.

Man kan också arbeta med grupper och ge allmänna kostråd eller hålla studiecirklar om sunda matvanor. En del kostrådgivare arbetar i hälsokostaffärer där de kan hjälpa kunderna att göra väl underbyggda val eller i restauranger med hälsoinriktning.

Dieter och kosthåll

Det finns ett stort antal dieter (kost som används i terapeutiskt syfte under en kortare tid) och kosthåll att välja mellan. Undervisningen bygger inte på någon särskild diet eller särskilt kosthåll, olika varianters effekter, för- och nackdelar diskuteras, till exempel raw food, paleo, LCHF, makrobiotik, vegan och så vidare. Däremot läggs stor vikt vid att kosten är ekologisk i så stor utsträckning som möjligt.

Upplägg av utbildningen

Motsvarande 24 dagars undervisning. Dessutom tillkommer självstudier (ca 100 timmar). Utbild­ningen sker till största delen på distans, det innebär att man kan arbeta samtidigt som man går på skolan.

Läs vår studentblogg
Ställ en fråga