https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Högskolan i Gävle
Högskolan i Gävle

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Gävle

 • Längd

  300 hp

 • Lärosäte

  Högskolan i Gävle

 • Sista ansökningsdatum

  Se utbildarens hemsida

 • Startdatum

  HT21

 • Utbildningstyp

  Universitet & Högskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

  Civilingenjörsexamen

 • Kategorier:

  Ingenjör

 • Kontakt

  Utbildningsledare
  Jonas Ågren
  Mail: jonas.agren@hig.seHögskolan i Gävle

Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle har cirka 16 000 studenter och erbjuder ett 60-tal utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar. 700 kurser finns inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Läs mer

Civilingenjörsprogram i Lantmäteriteknik

Vill du studera till ett framtidsyrke? Allt från appar och GPS-tillämpningar till självkörande bilar behöver noggranna geodata för att fungera. Som civilingenjör i lantmäteriteknik blir du expert på just geodata, lägesbunden information som har massor av användningsområden och kommer att bli allt viktigare ju mer digitaliserat och automatiserat vårt samhälle blir.

Framtiden behöver experter på geodata

Civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik på Högskolan i Gävle är en helt unik
civilingenjörsutbildning i Sverige. Programmet ger studenterna expertkompetens inom geodata, kunskaper som blir allt mer viktiga i våra uppkopplade liv och för att vi ska klara av många av de samhällsutmaningar vi står inför. Geodata är lägesbunden information som vi i våra tekniska enheter använder varje dag.

Att geodata behövs när vi använder kartfunktionen i mobilen är kanske självklart, men många andra appar och enheter använder geodata för att kunna ge oss specifik
information baserat på var vi är någonstans eller så behöver enheterna informationen för att fungera. Noggranna och detaljerade geodata kommer till exempel att vara en av förutsättningarna för att vi ska kunna använda självkörande fordon.

En femårig utbildning med två inriktningar

Civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik är en femårig utbildning med inriktningar mot insamling och analys av geodata. Geodata är viktigt för samhället, till exempel för att framställa kartor, dela in marken i fastigheter eller för att ge oss information om hur vår planet förändras – hur glaciärer smälter, havsytans höjning och översvämningsrisker.

Genom att mäta in, analysera och visualisera geodata kan vi till exempel utveckla hur vi bygger och anpassar hållbara städer efter de utmaningar vi står inför. Det gör det möjligt att vara med och påverka vad som händer i framtiden och bidra till samhällsnyttan.

Globala trender ger attraktiv arbetsmarknad

Globala trender som digitalisering, urbanisering och klimatanpassning gör att behovet av experter för vidareutveckling och innovation inom geodata kommer att öka under lång tid framöver. Med en civilingenjörsexamen i lantmäteriteknik blir du därför attraktiv på arbetsmarknaden. Du kan jobba på Lantmäteriet, myndigheter och i kommuner eller på företag som behöver experthjälp för att utveckla produkter och tjänster. Det finns dessutom goda möjligheter att arbeta utomlands, både som konsult och i internationella samarbeten.

Efter utbildningen

Som civilingenjör inom lantmäteriteknik kan du arbeta som expert inom insamling, hantering, analys och visualisering av geodata. Dina arbetsuppgifter kan bli att utveckla nya mätningsmetoder eller ta fram applikationer för geodata, till exempel för mobiltelefoner. Du kommer att kunna bidra till en hållbar utveckling och göra samhällsnytta, men det finns även goda möjligheter att inrikta sig mot innovation och entreprenörskap. Självkörande bilar ställer till exempel mycket höga krav på såväl geodata som på positioneringen av bilen.

Företagsröster om programmet