https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Luleå tekniska universitet
Luleå tekniska universitet

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Luleå

 • Längd

  300HP

 • Lärosäte

  Luleå tekniska universitet

 • Sista ansökningsdatum

  18 april

 • Startdatum

  HT

 • Utbildningstyp

  Universitet & Högskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Särskild behörighetGrundläggande behörighet

 • Examen

  Civilingenjörsexamen, datateknik

 • Kategorier:

  Data, IT & grafik

 • Kontakt

  Fredrik Bengtsson
  Telefon: 0920-492431
  E-post: Fredrik.Bengtsson@ltu.se

  Jingsen Chen
  Telefon: 0920-492044
  E-post: Jingsen.Chen@ltu.seCivilingenjör Datateknik, 300 hp


Det digitala samhället växer snabbt och kreativa datatekniker spelar ofta en huvudroll. En datatekniker ställs ofta inför intressanta utmaningar på en internationell arbetsmarknad. Efter utbildningen blir du expert på att skapa datorbaserade lösningar på komplexa problem.

På civilingenjörsutbildningen i datateknik får du kompetens att designa datorbaserade system och lösningar. Efter den femåriga utbildningen kan du utveckla styrsystem med mikroprocessorer, konstruera datornätverk, tillverka applikationer för att överföra och visualisera information i realtid – allt är tillämpbart inom skilda områden som processindustri, automation, underhållning, medicin och avancerade nätverkstjänster. Oavsett om du vill jobba som specialist eller ledare utvecklar du under utbildningens gång den praktiska erfarenhet och den djupa teoretiska kunskap som branschen kräver.

Utbildningens innehåll

Under de tre första åren läser du kurser inom mjukvaru- och hårdvarudesign samt ingenjörsmetodik tillsammans med grundläggande kurser i matematik. Under ditt fjärde och femte studieår väljer du inriktning mot informations- och kommunikationsteknik eller industriella datorsystem. I din inriktning ingår också en stor projektkurs som genomförs i grupp och i nära samarbete med olika företag eller forskningsprojekt. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du får tillämpa och vidareutveckla din nyvunna kompetens, hitta industrianknytning och bygga arbetsnätverk.

Inriktningar

Informations- och kommunikationsteknik: Du får fördjupade kunskaper i systemutveckling, datornätverk, avancerad programmering och databehandling, samt färdigheter i design och simulering av algoritmer och datorbaserade system. Du kommer att lära dig att tillämpa dina kunskaper mot olika beräknings- och kommunikationssystem och distribuerade system.

Industriella datorsystem: Du får fördjupad kunskap om avancerade system bestående av samverkande datorbaserade systemkomponenter, till exempel tidskritiska tillämpningar inom industrin, industriell automation och i autonoma system. Denna profil är mer tvärvetenskaplig och ger en bred kunskap om olika aspekter av datorer som komponenter i stora tekniska system.

Var kan jag jobba?

Du får en bred teknisk kompetens och kan göra karriär både som specialist och som ledare samtidigt som du får expertkunnande inom just ditt intresseområde. Du kan arbeta som nyckelperson på mindre innovationsföretag, arbeta på ett större industriföretags forsknings- eller utvecklingsavdelning eller gå vidare med forskarstudier.