https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Högskolan i Gävle
Högskolan i Gävle

Fakta

Kontakt

 • Kontakt

  Utbildningsledare
  Johan Noren

  Mail: jnn@hig.seHögskolan i Gävle

Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle har cirka 16 000 studenter och erbjuder ett 60-tal utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar. 700 kurser finns inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Läs mer

Byggnadsingenjör 180 hp

Om arkitekten är visionären och hantverkaren den utpräglade praktikern, behövs det någon mittemellan. Som byggnadsingenjör är du den som tar hand om arkitektens vilda idéer och skapar förutsättning för att byggnaden ska kunna bli verklighet.

Skapa framtidens byggnader

Som byggnadsingenjör är du med och skapar byggnadsverk som ofta består i årtionden framåt. Byggnader som ska hålla både konstruktions- och miljömässigt och dessutom vara energieffektiva och ge ett bra inomhusklimat. Utbildningen har fokus främst på tillämpning och utveckling av känd byggnadsteknik vilket du får lära dig i kurser som husbyggnadsteknik, byggnadsfysik, konstruktionslära, geoteknik, byggnadens energisystem och byggnadens inomhusklimat.

"Det bästa med yrket är att få vara med och påverka byggandet i våra städer."
Nadja, student

Förståelse för arkitektens arbete

En byggnad är inte enbart teknik så kurser ges även i sådant som behandlar byggnadens utseende, funktion samt placering det vill säga arkitektur. Programmets arkitekturkurser kommer inte leda till att du blir arkitekt men förhoppningsvis en byggnadsingenjör med förståelse för arkitektens arbetsområden.

Titel - Byggnadsingenjör

Efter utbildningen kan du titulera dig som byggnadsingenjör. Arbetet som Högskoleingenjör är kreativt och ger dig bra möjligheter till personlig utveckling. Som byggnadsingenjör kan du arbeta med ett flertal olika uppgifter. Exempel på några tänkbara uppgifter och yrkesroller för en byggnadsingenjör kan vara sådant som:

 • Dimensionera och utveckla byggnadens bärande konstruktion utifrån arkitektens idéer.
 • Överföra arkitektens idéer till byggnadsritningar och andra handlingar som behövs för att kunna uppföra en byggnad. Ofta ”byggs” byggnaden upp i 3D ritprogram.
 • Handlägga bygglovsärenden hos kommuner.
 • Arbeta med energifrågor såsom energieffektivering av byggnader.
 • Skapa och konstruera småhus för något småhusföretag och även kanske arbeta som säljare.
 • Besikta och utreda eventuella fel/skador som kan uppkomma i en byggnad.
 • Leda byggprojekt.

Trots att utbildningen är inriktad på det som kallas projektering som innebär att skapa underlag för att kunna bygga så utesluter inte detta att du kan arbeta med själva uppförandet, bygget som exempelvis platschef, arbetsledare eller utsättare.