https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Yrkeshögskolan i Karlstad
Yrkeshögskolan i Karlstad

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Karlstad

 • Längd

  2 år

 • Lärosäte

  Yrkeshögskolan i Karlstad

 • Sista ansökningsdatum

  19 maj

 • Startdatum

  augusti 2018

 • Utbildningstyp

  Yrkeshögskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Särskild behörighetGrundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

 • Examen

  Yrkeshögskoleexamen

 • Kategorier:

  Ingenjör
  Teknik

 • Kontakt

  Nils Olof Djup
  Utbildningsansvarig

  Tel: 054 540 14 37
  Mobil: 070 37 70 266
  Mail: nils-olof.djup@karlstad.se  



Automationsingenjör inriktning processteknik

Önskar du ett tekniskt inriktat arbete och är beredd att jobba inom ett område där utvecklingen snabbt går framåt och ett intresse av att lära sig nya saker alltid kommer att vara högaktuellt? Då ska du bli automationsingenjör!

Automation är en framtidsbransch av stor betydelse för konkurrenskraften och för de stora frågorna runt resursanvändning, energi och miljö. Utbildningen ligger i gränslandet mellan maskin-, el- och datateknik och är relativt branschoberoende. Det ger dig stora möjligheter till jobb efter examen.

System- och processkunskap

Du får lära dig att arbeta i projekt inom automation och som omfattas av programmering av PLC/DCS-system samt tillhörande konstruktionsarbete och dokumentation. Du får också kunskaper om moderna industridatorsystems uppbyggnad och funktion från givare till överordnat system samt processkunskap inom området massa- och papperstillverkning.

Du får öva på att driftsätta och funktionsprova olika typer av nätverksbaserade styrsystem. Du lär dig trimma och optimera regulatorer samt grunderna i robotteknik, programvaran ElproCAD och varvtalreglering av elektriska motorer.

Varva teori och praktik

För att du ska lära dig yrket så bra som möjligt varvas teori och praktik. Praktisk programmering körs bl.a. på en automatiserad produktionslina och vi tränar mät-och reglerteknik av exempelvis temperatur och flöde på miniprocesstationer.

Utbildningen sker i nära samarbete med arbetslivet och cirka 20 veckor av utbildningen sker ute på företag, på så kallad LIA (Lärande i arbete). Under dessa veckor får du prova på yrket samtidigt som du knyter värdefulla kontakter för framtiden.