https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412341/us/waztxtibxbtgek3gqmk7.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412432/us/lmgrcadk0ej6lmn9xexj.jpg
Sveriges lantbruksuniversitet

Fakta

Kontakt

  • Ort

    Uppsala

  • Längd

    4,5 år, 270 hp

  • Lärosäte

    Sveriges lantbruksuniversitet

  • Sista ansökningsdatum

    18 april

  • Startdatum

    28 augusti

  • Utbildningstyp

    Universitet & Högskola

  • Områdesbehörighet/behörighet

    Områdesbehörighet 14Områdesbehörighet A11

  • Examen

    Agronomprogrammet – livsmedel ger dig en agronomexamen

  • Kategorier:

    Jord, skog & trädgård
    Samhällsvetenskap



Sveriges lantbruksuniversitet

Sveriges lantbruksuniversitet

SLU är ett universitet med samlad kunskap om ett hållbart nyttjande av de biologiska naturresurserna, inom miljö och inom livsvetenskaperna. Läs mer

Agronom - livsmedel

Alla vill vi ha god, nyttig, säker och hållbart producerad mat. Men hur ska den kunna vara allt det här? Och hur kan du själv påverka matens väg från jord till tallrik? Det är just den här typen av frågor som får sina svar på Agronom – livsmedel.

Utbildningen är bred. Du som blir en agronom vet var mjölken, mjölet och bönorna kommer ifrån. Men du blir också en livsmedelsvetare med djupa kunskaper om maten. Du lär dig att förstå råvarorna och deras egenskaper, bland annat utifrån ett kemiskt/biologiskt synsätt.

Du kanske vill läsa delar av din studietid utomlands – här finns goda möjligheter. När du läst klart kan du bland annat arbeta som produktutvecklare eller kvalitetssäkrare på ett företag, en myndighet eller inom en branschorganisation.

Det här läser du på programmet

Programmet börjar med en introduktionskurs, där du får bekanta dig med ämnet livsmedelsvetenkap. Kursen ger också en introduktion i allmänna färdigheter som hör till universitetsstudier, som t.ex. vetenskapligt skrivande, etik, vetenskapsteori etc. Du läser också ämnen som kemi, biokemi, cellbiologi, immunologi, och genetik.

Andra året bygger på med naturproduktkemi, växt- och djurfysiologi, virologi och mikrobiologi. Dessa ämnen behöver du för att förstå hur växter och djur som ska bli livsmedel är uppbyggda och hur de fungerar. Störst fokus på livsmedel ligger under det tredje året. Då fördjupar du dig i kemiska reaktioner i maten under tillverkning och lagring. Du läser också om de vegetabiliska och animaliska livsmedelsråvarornas kemiska sammansättning och egenskaper, näringslära och om mikroorganismers positiva eller skadliga verkan på maten. En kurs i livsmedelslagstiftning och kvalitetssäkring ger viktig kunskap om hur företagen använder kvalitetssystem.. Du avslutar utbildningen med ett självständigt arbete.

Årskurs 3 avslutas med ett självständigt arbete som ger dig möjlighet att ta en kandidatexamen.

Under utbildningens senare del fördjupar du dig inom olika livsmedelsgrupper såsom växt-, kött-, och mjölkprodukter. Den agrara delen av utbildningen läses tillsammans med studenter i de andra agronomprogrammen och ger fördjupade tvärvetenskapliga kunskaper i hur råvarorna produceras och hur det påverkar livsmedelskvaliteten. Utbildningen har en anknytning till arbetslivet genom projektarbeten, externa föreläsare, studiebesök och möjligheten till att genomföra en s.k. kvalificerad agronompraktik i näringslivet eller vid myndighet. På det sättet skapar du värdefulla kontakter för framtiden. Du har också möjlighet att studera ämnen som marknadsföring, projektledning och kommunikation. Och varför inte tillbringa delar av din studietid utomlands?

Utbildningen har också stark anknytning till aktuell livsmedelsforskning. Du kan göra ditt avslutande självständiga arbete i pågående forskningsprojekt eller i samarbete med ett företag.

Framtidsutsikter
Livsmedelsutbildning ger jobb, både inom Sverige och i utlandet. Alla får bra arbetsmöjligheter. Framtidsutsikten är god, dagens livsstil ställer ständigt nya krav på livsmedlen och deras funktionalitet.

Examen
Agronomprogrammet – livsmedel ger dig en agronomexamen.