https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Xenter
Xenter

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Tumba

 • Längd

  80 veckor (400 YH-poäng)

 • Lärosäte

  Xenter

 • Sista ansökningsdatum

  3 juni 2019

 • Startdatum

  26 augusti 2019

 • Utbildningstyp

  Yrkeshögskola

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Särskild behörighet

 • Examen

  Godkända stu­den­ter får ett ex­a­mens­be­vis om 400 YH-poäng

 • Kategorier:

  Teknik

 • Kontakt

  Utbildningsledare
  Albin Ljungdell
  Tel: 0701-88 69 29
  Mail: albin.ljungdell@xenter.se

  Lärare
  Nichlas Larsson
  Tel: 0761-18 39 53
  Mail: nichlas.larsson@xenter.seXenter

Xenter

Xenter är mötesplatsen för lärande, utveckling och kreativitet. Här samlas bland annat yrkeshögskola, estetiska spetsutbildningar på gymnasiet, olika former av kompetensutveckling och kulturprojekt.Läs mer

3D-tekniker – additiv tillverkning, 3D-printing

Som 3D-tekniker får du arbeta i en kraftigt växande bransch. Utvecklingen inom additiv teknik går fort, både på process- och materialsidan. 3D-printing går snabbt: från idé till färdig produkt på bara några timmar!

Utveckla med nya tekniker

Som 3D-tekniker använder du den senaste 3D-tekniken för utveckling och framtagning av nya produkter. Området 3D-printing, additiv tillverkning är inte helt nytt, men det görs intensiva framsteg som möjliggör användning i större skala och mer affärsmässigt. Det pågår mycket experimenterande och utveckling av programvaror, skrivare och material.  Nya former blir plötsligt möjliga, former som med vanliga metoder inte går att tillverka.

Allt fler använder 3D-teknik

Branschen har ett stort behov av 3D-tekniker med stor och bred kompetens. Allt fler industriella företag får upp ögonen för 3D-printtekniken och den additiva tillverkningen. 3D-teknik ger utrymme för nya tankebanor, samtidigt som kravet på kunskap ökar för att kunna utnyttja alla möjligheter som finns. Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin.

3D Lab med modern teknik

Xenter har investerat i två olika 3D Lab där de senaste industriella och ickeindustriella skrivarna inom 3D-print finns att tillgå. De studerande får tillgång till kraftfulla datorer som klarar av de avancerade CAD-programmen som krävs för 3D-tekniken. Xenter anordnar tillsammans med branschorganisationen SVEAT varje år 3D-mässan. Dessutom deltar Xenter på många externa mässor för att påverka och visa upp 3D-teknikens möjligheter.

Är du orädd och nyfiken

YH-utbildningen är framtagen tillsammans med branschen och är skräddarsydd efter behoven som arbetslivet efterfrågar. Är du en driven person som har ett intresse för framtidens produktionsmetoder och samtidigt orädd och nyfiken? Vågar du misslyckas för att ta dig framåt? Är du en problemlösare som gillar att arbeta kreativt och nyskapande? Ja, då passar 3D-teknikerutbildningen dig.

"Behovet av 3D-tekniker kommer växa i takt med den utveckling som idag sker, fler och fler varianter och uppdateringar på produkter och utrustning krävs för att möta marknadens designkrav och där har sådan kompetens en viktig funktion att fylla. Vi som företag har stora behov av denna typ av yrkeskompetens, både på kort och lång sikt.”
Henrik Lundell, vd Prototal

Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin. Man tillverkar många prototyper men även proteser, flygplansdelar, smycken, konst och design av olika slag, så som haute couture-plagg och skor. Med examen från 3D-utbildningen kommer du inte i första hand att designa egna produkter utan vara den som väldigt konkret garanterar att tillverkningen blir bra.