Allt du behöver veta om att studera utomlands

Är du en av dem som funderar på att läsa en termin, ett år eller en hel utbildning utomlands? Här kan du hitta all fakta som kan vara bra att veta i planeringsstadiet, innan man åker och när man väl är på plats.

Utlandsstudier - De olika sätten att resa på

I vår allt mer globaliserade värld så är många nyfikna på att studera utomlands. Det är dock inte helt enkelt att veta hur man ska göra och alla de olika vägar det finns att gå. När du väl bestämt dig för att du vill studera utomlands så är det mycket du behöver tänka på innan det är dags att bege sig. I de fall du tänkt genomföra en språkresa, kan du få hjälp av språkreseanordnare att fixa det praktiska, såsom flygbiljett och boende.

Men ska du läsa gymnasie- eller högskola utomlands kan det vara bra att börja med att bestämma sig för hur man vill gå till väga. Vill du göra ett utbytesår, resa med en förmedlare eller fixa allt på egen hand? Funderar du på att åka utomlands redan under gymnasietiden är utbytesår det bästa alternativet, då det inte är lika fritt.

Utbytesår: Detta är till för de som går på ett svenskt universitet, högskola eller gymnasium, ni kan via skolan få hjälp att fixa det som behövs inför utlandsstudierna. Lite beroende på vilken skola man går på så varierar det hur mycket de kan hjälpa en och vilket utbudet som de kan erbjuda.

Förmedlare: Med hjälp av en förmedlare får du stöd med allt från ansökan, boende, översättning av betyg och skola/studier. Om du åker med en förmedlare så har du alltid någon som kan hjälpa dig om det strular. Samma som vid utbytesår så kan de olika förmedlarna ha olika mycket att erbjuda när det kommer till utbildningar, mm. En förmedling kan däremot ibland erbjuda rabatterade priser, då de har dealer med olika skolor, flygbolag, etc.

Åka på egen hand: Kan du verken åka som utbytesstudent eller vill åka med en förmedlare så kan du ordna allt själv. Du kan välja plats, längd, mm. själv. Utlandsstudier på egen hand är väldigt fritt men det krävs även mycket från dig då du måste ordna med allt själv, så som resa, bostad, intyg, betyg, mm.

Hur du finansierar din tid utomlands

På samma sätt som om du skulle studera i Sverige så har du rätt till CSN (Centrala Studiestödsnämnden). Hos CSN kan du ansöka om både bidrag och lån. Det är oftast upp till dig att se till att du fyllt i de uppgifter som CSN behöver, åker du med en förmedlare kan de hjälpa dig med detta men du är den som måste ansöka om pengar. Likaså är det om du åker själv, se till att ha koll på CSN så att du har pengar när du behöver dem. I samband med detta bör du även fråga CSN ifall utbildningen du vill gå är CSN berättigad det finns nämligen vissa utbildningar som inte är det. Om utbildningen är CSN berättigad kan du även ansöka om ett merkostnadslån, vilket är ett extra lån som kan vara bra att ha för att få pengarna att räcka till.

Den finansiella hjälp du kan få i form av bidrag och lån av CSN är inte alltid tillräcklig. Det kan komma att krävas ytterligare finansiering, och kanske väljer du att söka ett halvtidsjobb väl på plats eller så har du en buffert sen innan. Ytterligare ett alternativ skulle kunna vara att söka stipendier, för att har råd med allt.

Hur mycket kostar det att studera utomlands?

Vad utlandsstudier kostar är olika för alla. Eftersom det är så individuellt så kommer här en lista på alla de utgifter som man bör räkna på/med men utan siffror då det varierar från situation till situation.

Kursavgifter
De flesta utbildningarna utomlands tar ut en kursavgift. Avgiften varierar från land, skola och utbildning. Reser du med en förmedlare så har de koll på kursavgiften, reser du själv får du kolla på skolans sida och omvandla till svenska kronor.

Boende
Tänk på att vara ute i god tid så att boendet inte blir för dyrt. Det finns flera alternativ på boende, beroende på vad du vill och vilken budget du har. Du kan bo i värdfamilj, lägenhet eller på campus. Kolla vad som passar dig och din budget. Det finns ett flertal forum, webbsidor och organisationer som kan hjälpa dig att hitta boende till vettiga priser. Skulle det uppstå problem när du är på plats så går det mesta att fixa där, men försök ha allt klart innan du åker så slipper du onödiga utgifter på temporära boenden.

Mat, nöjen och andra kostnader
Tänk på att du utöver boendet ska äta, roa dig och kanske eventuellt betala för kurslitteratur eller liknande. Ta med detta i dina beräkningar när du kollar på en budget inför dina utlandsstudier.

Resan och försäkringar
Först och främst kostar flyget till och från den plats du valt att studera på. Ska du vara borta länge kanske du vill åka hem en eller två gånger. Har du råd med det? Gör det något om du inte kan åka hem och hälsa på? Bor du nära skolan eller kommer du behöva betala ett busskort eller liknande för att komma till skolan? Reser du på egen hand och vill vara ute i god tid och beställa flyg långt i förväg så kan det vara bra att ta ett avbeställningsskydd i de fallen då det inte blir som du tänkt dig. Sist men inte minst är det bra att ha försäkring ifall något skulle hända. Olika försäkringar täcker olika saker och kostar olika mycket, så se till att ta reda på vilken försäkring som är bäst för dig och vad den kommer kosta. Det gör du lättast genom att ta kontakt med ett försäkringsbolag.

Övriga utgifter
Beroende på vilket land du tänkt bege dig till så kan det vara bra att ta reda på om du behöver ta några vaccinationer. Du kan vaccinera dig och få ytterligare information på din lokala vaccinationsklinik eller vårdcentral. Att vaccinera sig inför utlandstudier är viktigt i de fall då det behövs, det handlar inte om en så jättestor utgift men det är en utgift som lätt glöms bort.

När du räknat på vad dessa summor blir totalt så vet du på ett ungefär vad dina utlandsstudier kommer kosta. Det kan vara bra att man har lite extra så om det uppkommer några oväntade utgifter så sitter man inte i skiten.

Viktigt att tänka på är: Att vissa länder är dyrare att bo och leva i än andra. Beroende på vad växelkursen står i så kan dina kostnader för utlandsstudier ändras från det att du räknar på det till att du faktiskt åker iväg.

Att tänka på vid utlandsstudier

Vad ska jag ha för försäkring när jag studera utomlands?

Den försäkring du behöver beror på vad du tänkt göra, t.ex, om du tänkt köra bil eller utöva sporter. Det spelar, ibland, även roll vilket land du ska studera i. Det viktiga är att din försäkring är giltig i det land du ska vara i, täcker kostnader vid olyckor, förstörelse, mm. Om du skulle behöva utnyttja din försäkring så kommer du troligtvis behöva betala självrisk, det kan vara bra att veta vad självrisken ligger på så att du kan betala den om det skulle behövas.

Har du tänkt att studera inom EU (uppdaterad lista på nuvarande medlemsländer på Wikipedia). Eftersom Sverige är medlem har du som EU-medborgare tillgång till sociala förmåner enligt de regler som gäller i respektive land. För att få detta skall du fylla i blanketten E128 som finns att hämta på Försäkringskassan, glöm inte ta med dig intyget till utlandet.

Livet i Sverige när du studerar utomlands

Bor du med dina föräldrar kan de sköta dina eventuella räkningar och ta emot brev medan du är borta. Bor du ensam måste du dock vidaresända post och säga upp eventuellt överflödiga prenumerationer. Vill du inte hyra ut din lägenhet i andrahand bör du även fråga dig ifall du vill ha kvar elen under din utlandsvistelse. Om du har ett mobilabonnemang kan det vara bra att kolla med din leverantör om du kan frysa det, ska du vara borta länge kan du behöva säga upp ditt abonnemang. Detta då man i de flesta fall kommer behöva skaffa ett nytt abonnemang i det land man ska studera i plus att du vill slippa den utgiften. Kontakta även din bank för att försäkra dig om att ditt bankkort fungerar utomlands och att du kan ta ut kontanter från banker och bankomater.

Visum för utlandsstudier

Inom EU behöver svenska studenter inget visum, men man måste ha ett giltigt pass. Vill du studera under en längre period i andra delar av världen, till exempelvis USA krävs dock ett s.k. studievisum. Du behöver då underlag från din skola om att du skall studera, och sedan kontaktar du värdlandets ambassad här i Sverige. Nedan finner du kontaktuppgifter till ambassaderna och konsulaten för de vanligaste länderna för studier utomlands:


Kontaktuppgifter Ambassader & konsulat för utlandsstudier

Hur du översätter dina betyg?

Om du ska översätta betyg, kan du antingen begära innan du tar ut dem att du vill ha fler kopior på olika språk (detta funkar bäst från svenska till engelska). Du kan även be din skola att hjälpa dig översätta betygen, kan dem inte hjälpa dig med det så måste du hitta någon som är auktoriserad till att översätta betyg. Som sista utväg kan du själv översätta betygen, men du måste få din översättning “godkänd" av någon som är auktoriserad att översätta betyg (detta borde inte vara något problem för din skola att göra).

Utlandsstudier i söktjänsten

Alla studier i utlandet hittar du bland övriga utbildningar i söktjänsten. Du kan även fritextsöka på studera utomlands.

Vad ska du studera utomlands?

Om man bara vet att man vill studera utomlands men vet inte vad eller var så har man en bit kvar innan man kan ge sig iväg på sin utomlandsvistelse. Här nedan kommer frågor som du, som inte vet vad du vill, kan försöka besvara för att få klarhet i vad du vill.

  • Vad vill du ha ut utav dina utlandsstudier?
  • Vilka länder intresserar dig?
  • Vad för typ av utbildning vill du studera när du är utomlands?

När du vet vad just din anledningen till utlandsstudier är, så är det lättare att hitta rätt i djungeln av olika utbildningar utomlands. Har du även ett eller två länder som du tänker dig att du vill studera i så minskar ditt sökfält ännu mer. Till sist så kan du minska det du söker efter genom att utesluta utbildningar som inte intresserar dig. Du kanske bara är intresserad av att vara utomlands en termin och då är det sådana utbildningar du ska leta efter.