Distansutbildning - Plugga på distans

Tack vare den tekniska utvecklingen har möjligheterna till att plugga på distans ökat. En distansutbildning ger lika många poäng som en vanlig utbildning och finns vid de flesta lärosäten. Du kan välja mellan att både läsa fristående kurser och hela utbildningar på distans.

Att läsa en distansutbildning

Plugga på distans passar dig som kanske har ett jobb vid sidan av, barn eller andra sysslor som gör att du inte har tid att anpassa dig efter skolans schema. Eller så bor du långt från den utbildning du vill gå och vill inte behöva flytta. Att plugga på distans ger alla en chans till utbildning, man kan till och med läsa in en hel examen på distans. Har du ett jobb du inte vill släppa för att börja plugga är det perfekt att kombinera distansstudier och jobb, kanske slipper du då ta studielån. Det är också toppen för dig som vill fördjupa dig inom något ämne som inte ingår i din utbildning.

Hur fungerar distansutbildningar?

Distansutbildningar är egentligen inget nytt, men tekniken har gjort att distansutbildningen liknar en traditionell utbildning allt mer. Föreläsningarna sänds ofta live eller laddas upp på kurswebben. Distansutbildning kallas ofta för ”flexibel utbildning” för att det är flexibelt både var och när man väljer att plugga. Det finns alltid deadlines och ibland grupparbeten på distansutbildningar, men vill man sitta på en strand i Karibien och göra dessa går det förstås bra. Enda kravet är att du har datorutrustning och internet samt att du införskaffar rätt litteratur i tid. Man kan även välja att läsa en kurs på distans vid sidan av en heltidsutbildning, för att på så sätt hinna få in fler högskolepoäng per termin. Distansutbildningar finns både på helfart, halvfart och kvartsfart och man kan max bli antagen till 45 poäng per termin (det vill säga 150% studietakt). Vissa distansutbildningar har obligatoriska sammankomster medan andra är helt på distans.

Vad kan jag läsa på distans?

Du kan till exempel inte plugga till läkare, civilingenjör eller utbildningar med praktiska inslag och laborationer på distans. Exempel på ämnen där det finns många distansutbildningar är juridik, administration, ekonomi, sjuksköterska, lärare, språk och IT.

Framväxten av E-learning

Distansutbildningar troddes länge vara framtiden för utbildning, men efter millennieskiftet har det varit ganska tyst om fenomenet. På senare år har det dock skett en stark tillväxt i distansutbildning. I USA används termen E-learning som ett samlingsbegrepp för den utbildning som sker över Internet. Debatten har varit hög om hur man kan sänka de kostnader och lån studenter drar på sig under sin studietid och distansutbildningar anses utgöra lösningen på detta problem.

Utbudet av distansutbildningar är än så länge oftast begränsat till de teoretiska utbildningarna. Men den raska utvecklingstakten av webbapplikationer kan mycket väl göra att detta förändras i framtiden.

Här hittar du distansutbildningar