Hur du söker stipendier för utlandsstudier eller studier i Sverige?

Planerar du att åka utomlands för att studera eller behöver du hjälp att finansiera dina studier i Sverige? Funderar du då på att söka stipendium? Här kommer en enkel guide med allt du behöver veta för att söka stipendium.

Vad är ett stipendium

Stipendum är ett ekonomiskt bidrag som du kan söka och få från till exempel stiftelser, företag, föreningar, banker eller olika organisationer. Ett stipendium ska vara skattefritt speciellt om det är ett stipendium i utbildningssyfte, men i vissa fall kan det räknas som lön och då dras skatt.

Hur mycket pengar du får i ett stipendium varierar, från allt mellan 100kr till att det täcker alla ens utgifter för studierna. Det vanligaste är dock att man får stipendier på 1000 till 15000kr, du kanske kan få lite mer om pengarna är ämnade för något speciellt som uppfyller kraven och kräver större summor för att bli av.

Du kan söka stipendium om du behöver hjälp att finansiera flygbiljett vid utlandsstudier, forskningsprojekt, mm. De flesta kan söka stipendium, allt från privatperson till studenter och företag som har för avsikt att främja ett särskilt ändamål kan söka stipendium. Det finns stipendier för studier, kultur, vård, idrott, rehabilitering, musik och forskning. Vissa skolor delar ut egna stipendier, så om du går i en skola kan du kolla om de erbjuder något stipendium.

Så här gör du

Sök stipendium

  1. Vad ska du ha pengarna till?

    Ta reda på inom vilket område som du kan söka stipendium. Vad ska du använda ditt stipendium till? När du söker ett stipendium så är det bra att veta varför du söker det, vad du ska använda pengarna till och där igenom veta av vem du ska söka stipendiet.

  2. Hitta vem du kan söka stipendium av

    Börja leta efter vem du kan söka stipendium av, försök hitta flera då du kan behöva söka en del. Du kan söka från olika typer av “institut” och de institut du väljer behöver inte alla fokusera på samma ändamål. Det viktiga är att de du söker pengar av har samma ändamål som dig. Om du tycker det är svårt att hitta stipendier att söka kan du anlita en stipendiekonsult som hjälper dig att sammanställa en lista på lämpliga stipendier att söka.

  3. Ansök om stipendium

    När du har en lista på stipendier, så är det bara att börja söka. Det varierar vad som efterfrågas då man söker stipendier så man måste ta reda på vad som krävs för varje enskilt fall. Vanligast är att en ansökan innehåller ett personligt brev, en meritförteckning, CV, referenser, bakgrund till varför du söker, vad du ska använda pengarna till och hur mycket pengar du vill ha, men glöm inte att kolla vad just de du söker av efterfrågar.

Stipendiekonsulter

Om du inte orkar ta reda på själv hos vem du kan söka stipendium så kan du, som det nämnts tidigare, anlita en stipendiekonsult. Denne letar fram stipendier du kan söka utifrån den information du ger dem angående varför du söker, vad du studerar, mm. En stipendiekonsult brukar kosta några hundra kronor att anlita och efter att du fått dennes lista så är det bara att börja söka. Denna konsultation sker oftast online idag. En som erbjuder konsultation online är: Stipendieinfo.se

Hitta stipendier på egen hand

Vill du och orkar du leta på egen hand så kan du hitta stipendier att söka hos olika företag, stiftelser, ambassader, mm. Du hittar om lättast information om dessa har några stipendium genom att kolla på deras hemsida eller kontakta någon som jobbar där. Kolla bara om att ansöka stipendium hos de företag, organisationer, föreningar, mm. som har anknytning till det du vill söka stipendium för. Var kreativ.

Du kan få hjälp med ditt sökande efter stipendium på antingen Sokastipendium.se  eller Global grant