De flesta känner till vikten av att hålla sitt CV uppdaterat, snyggt och välskrivet. Hur man får till ett sådant CV kan vara desto svårare. Här ger vi dig tips och förslag på hur du skriver ett bra CV och vilka misstag du inte bör göra.

Så skriver du ett säljande CV

De tre viktigaste reglerna när du skriver ditt CV är att vara säljande, ärlig och saklig. Inte alltid den lättaste kombinationen, men var bara lugn. Vi har tipsen som får ditt CV att sticka ut ur mängden!

Stressa inte med ditt CV

Först och främst ska du inte stressa ihop ditt CV, utan sprid ut skrivandet över ett par dagar och läs sedan igenom texten ytterligare ett par dagar senare. Du kan även låta någon annan läsa igenom det innan du skickar iväg det. Jämför med andras CV:n, från nätet eller vänners för att inspireras och se alternativ på layout och struktur. När du tar upp jobberfarenheter är det viktigt att vara konkret och beskriva vilken roll du hade, ge exempel på uppdrag och länka gärna till arbetsprover.

Var nytänkande i ditt CV

Våga vara nytänkande när du skriver ditt cv, det finns många metoder att välja som är speciellt lämpliga för dig som saknar stor arbetslivserfarenhet. Exempel är video-cv eller en egen hemsida. I ett video-cv får du chansen att visa din personlighet vilket gör att arbetsgivaren kanske tycker om dig trots att du inte jobbat i branschen flera år. Gör du en hemsida kan du ha ditt CV upplagt på hemsidan, länka till arbetsprover och utbildningar du gått. Detta är ett väldigt tydligt sätt att visa för arbetsgivaren vad du gjort, samtidigt som du visar att du är både ambitiös och driftig. Att bygga en hemsida behöver inte vara svårt, du kan använda ett bloggverktyg för att få hjälp med designen.

Dra nytta av dina intressen

Du kan även vända dina intressen till en erfarenhet och kompetens, har du exempelvis varit aktiv i din idrottsförening länge? Berätta vad du gjort i klubben, har du kanske ansvarat för sommarfotbollsskolan eller veckobrev? Allt sådant är värt att nämna i CV:t om det är aktuella händelser. Försök också att vara på gott humör när du skriver ihop ditt CV, arbetsgivaren kan märka av om du känns för desperat.

Fem vanliga misstag att undvika i ditt CV

  • Att försöka dölja luckor, om man till exempel varit arbetslös, sjukskriven eller tagit ett sabbatsår. Skriv istället ett funktionsbaserat CV, eller skriv årtal inte datum på tidigare jobb. Kommer frågan om under intervjun är det viktigt att inte ljuga, försök istället hitta det positiva med vad du lärt dig under dina resor, sjukskrivning eller arbetslöshet. Kanske gjorde du något kreativt under den tiden? Hitta alltid det positiva med dina svagheter i ditt CV.
  • Felstavningar, särskrivningar och dålig grammatik. Lita inte blint på vad stavningskontrollen på datorn säger, läs igenom noggrant och be någon korrekturläsa om du är osäker.
  • Att ljuga och försköna sanningen om jobb och utbildningar. Dessa tricks kanske gör att du blir kallad till intervju, men där tar det förmodligen stopp. De flesta arbetssökande förskönar sanningen eller ljuger om tidigare jobb. Detta kanske gör att du får komma på intervju, men nu för tiden kollar de flesta arbetsgivare upp de uppgifter du lämnar. Blir du påkommen med att ljuga är du definitivt inte aktuell för jobbet längre. Försök istället att framhäva det positiva med dina erfarenheter, var originell och stick ut ur mängden så kan det gå hela vägen ändå.
  • Klyschor och ord som egentligen inte säger något om dig. Att bara rada upp anställningar, företag och årtal är inte lockande att läsa. Var mer konkret och tänk på att varje rad du skriver ska berätta något positivt om dig och föra ditt CV framåt. Ge tydliga exempel på dina tidigare uppgifter istället för att bara använda fina ord.
  • Att skicka samma CV till alla arbetsgivare. Du behöver självklart inte ändra hela ditt CV inför varje jobb du vill söka, men fokusera på det som är relevant för just det jobbet och utveckla de punkterna. Vissa saker kan du ta bort helt om de inte är relevanta för den branschen.