Är du sugen på att tjäna pengar i sommar? Genom att sommarjobba får du snabbt in en fot i arbetslivet och boostar ditt CV med nya intressanta meriter. Ofta är sommarjobb det första steget till en fast anställning, Det finns flera vägar att gå för att hitta ett sommarjobb som passar dig, vi har listat de vanligaste och mest gynnsamma sätten:

Kontakter

Fråga runt bland familj, släkt och vänner. Kanske behöver din grannes kompis mammas företag hjälp i sommar? Idag är det till och med så enkelt att man kan ställa en jobbfråga via Facebook och andra sociala medier. Det finns säkerligen någon av dina vänner vars arbetsplats söker sommarjobbare. Många av jobben som du hittar via sociala medier ligger inte utannonserade. Har du tur kan du därför bli den enda som söker tjänsten!

Kommunen

Många kommuner i Sverige förmedlar kommunala sommarjobb inom till exempel förskola, äldreomsorg, sjukvård och trädgårdsarbete. Dessa jobb leder inte alltid till fortsatt anställning då det fungerar mer som en betald praktik. Det brukar vara öppet att söka för högstadie- och gymnasieungdomar och platserna lottas ut helt oberoende av tidigare erfarenhet och personlighet.

Företag

De flesta företag har hemsidor och sociala kanaler som Facebook och twitter, där de lägger ut lediga jobb. Sök på de företag du är intresserad av och se om de har lagt upp något passande jobb. Du kan också alltid skicka in spontanansökningar med CV och personligt brev. De flesta företag går igenom ansökningarna löpande, många får jobb genom att spontanansöka!

Bemanningsföretag

Det finns mängder av olika bemanningsföretag att använda sig av. De flesta rekryterar inom flera branscher medan några specialinriktar sig på exempelvis serviceyrken eller vårdyrken. På bemanningsföretagens hemsida kan du lägga upp ditt CV och få matchningsmail med jobb som skulle passa dig. Du kan även söka direkt bland deras platsannonser. Under sommaren är trycket extra högt på bemanningsföretagen då många företag behöver vikarier.


Tips på branscher där det är lätt att få sommarjobb

Säsongsarbete

Ställen som bara har öppet under sommarmånaderna, eller har ett stort ökat antal besökare, är perfekt att söka sommarjobb på. Exempel på detta är nöjespark, djurpark, glasskiosk, minigolfbana o.s.v.

Fördelar: Det finns många andra nya sommarjobbare på säsongsarbetsplatser vilket betyder att du sällan behöver vara ensam nykomling i gruppen. Arbetstiderna brukar variera.
Nackdelar: Eftersom behovet av personal är förlagt till sommaren finns det oftast ingen möjlighet att arbeta extra under terminerna.

Restaurang

Restaurangbranschen har ofta stort behov av personal under sommarmånaderna, framför allt de restauranger med större uteserveringar.
Fördelar: Det är ett socialt arbete, det finns oftast mycket att göra och behöver inte bli uttråkad. Dessutom kan det finnas möjlighet till extrajobb efter sommaren. Dricksen är också ett stort plus.
Nackdelar: Det kan vara ett stressigt arbete med långa arbetspass och oregelbundna arbetstider. Var beredd att arbeta helger och röda dagar.

Kontor/reception

På sommaren behöver många företag anställa vikarier till reception och annat administrativt arbete.
Fördelar: Du får in en fot i den bransch du är intresserad av, även om du oftast får hålla dig till enklare arbetsuppgifter.
Nackdelar: Du arbetar inomhus och på många företag är tempot under sommaren väldigt lågt.

Parkarbete

På sommaren behövs fler parkarbetare som kan städa parker, vattna och rensa rabatter. Det krävs ingen erfarenhet för att få dessaa jobb som oftast förmedlas genom kommunen.
Fördelar: Du får vara utomhus hela dagarna tillsammans med andra parkarbetare. Oftast jobbar du också på dagtid och får dina kvällar lediga.
Nackdelar: Det är ofta ett fysiskt tungt arbete och värmen kan ibland vara påfrestande.

Här hittar du lediga sommarjobb!