Komvux eller gymnasial vuxenutbildning som det ibland även kallas är en utbildningsform som möjliggör för alla att få en andra chans.

Vad är komvux?

Komvux är ett utbildningsformat där de som saknar grundläggande eller särskild behörighet kan läsa till/upp kurser för att bli behörig. Alla ska kunna utbilda sig till det dem drömmer om, därför finns möjligheten i form av komvux att förbättra sin prestation från gymnasiet. Det är inte lätt att veta vad man vill bli när man går på gymnasiet och när man inte vet vad det är man vill bli så är det svårt att veta vilka kurser man måste läsa för behörighet eller vilka betyg man måste ha för att komma in.

Genom komvux kan man när man kommit på vad det är man vill göra komplettera, förbättra och/eller läsa hel gymnasieutbildning för specifikt yrke.

Vad kan man läsa på komvux?

Tanken med komvux är att du ska kunna läsa det ämne som du är i behov av, men då det är kommunerna som anordnar med komvux så kan utbudet variera. Vanligast är att man kan läsa vuxenutbildning på distans, i klassrum på komvux eller så kan man göra en prövning.

Komvux är till för de som är behov av att komplettera sina gymnasiebetyg för att kunna komma in på en högre utbildning, den är även till för dem som vill utbilda sig till yrken som man utbildar sig till på gymnasienivå (detta är för dem som gått en annan linje under sin gymnasietid). Exempel på gymnasieutbildningar man kan läsa på komvux är undersköterska, florist, ekonomiassistent, elektriker och rörmokare.

Hur går det till när man läser in en kurs på komvux?

Det varierar beroende på vilket tillvägagångssätt du väljer, distans, mm. och under hur lång tid du tänker studera. Utbildningarna som man läser på komvux följer samma kursplan och läroplan som gymnasieskolan, men vid studier på komvux väljer du tillsammans med en studievägledare hur du ska lägga upp dina studier. Du bestämmer studietakt och antalet ämnen som du läser utifrån dina förutsättningar.

När du studerar på komvux kan du själv välja om du vill läsa på helfart, halvfart, dagtid, kvällstid eller på distans. Du är fri att utforma dina studier efter vad som passar dig, så att du dels kan lyckas göra det bästa ifrån dig men även så att du hinner läsa klart kurserna innan du behöver dem till att söka in på en utbildning.

Hur gör jag för att höja mina betyg?

Om du har ett fullständigt gymnasiebetyg och är behörig till den utbildning du vill gå, men du har för dåliga betyg för att komma in, då kan du göra en prövning via komvux. Prövningar finns till så att man kan höja sina betyg och förhoppningsvis så kan man höja sitt snittbetyg.

Vad är en prövning?

Att göra en prövning på komvux innebär att man får göra ett prov, som sammanfattar en hel kurs. Om man redan har ett betyg i en kurs så får man inte läsa kursen igen utan har bara rätt till att göra en prövning. Du får alltså på egen hand läsa in det du behöver för att kunna klara ett prov som inkluderar alla delar av en kurs.

Du kan göra en prövning i vilken kommun du vill, du får när du anmäler dig till en prövning betala en avgift (ca 500kr), skulle det vara så att du inte klarar eller lyckas förbättra ditt betyg så är inte komvux skyldiga att hjälpa dig (vissa kommuner erbjuder studiehjälp). Det är upp till dig att studera ännu mer och göra en ny prövning (= en till avgift).

Hur gör jag för att bli behörig?

Om du saknar behörighet till den utbildning som du bestämt dig för att du vill läsa så är komvux lösningen. Via komvux kan man läsa alla de kurser som saknas för att man ska bli behörig till en utbildning.

Hur söker man in på komvux?

Man kontaktar sin egna kommun, då komvux anordnas i den kommun du är skriven i. Kontaktinformation finns på kommunens egna hemsida och du kan av dem få information om vilka kurser som finns tillgängliga att läsa. Skulle den kursen som du vill läsa saknas så kan du kolla med din kommun om det finns möjlighet att de “köper in” kursen från en annan utbildningsamordnare. Informationen om komvux brukar finnas under flikar så som “vuxenutbildning”, “komvux” och “studievägledare” på kommunernas egna hemsidor.

Hur söker jag in till högskolan med mitt komvuxbetyg?

För att söka in till olika eftergymnasiala utbildningar så går man in på antagning.se och anmäler sig till olika utbildningar där. När du gjort detta och skickat in din anmälan så kommer de flesta av dina meriter automatiskt att laddas in på din inloggning, det finns dock undantag då du aktivt måste ladda upp betygsdokument, vilka dessa är kommer framgå via komvux eller antagning.se.

Hur påverkas mina chanser att komma in på högskolan om jag läser på komvux?

När man läst på komvux, gjort prövning eller liknande så hamnar man i en annan urvalsgrupp än de som bara söker med sina gymnasiebetyg. Vilken urvalsgrupp du hamnar i sköter sig självt och är inget du behöver engagera dig i. Vill du däremot veta av intresse för att se vilken chans du har att komma in så kommer urvalsgrupperna här:

  • BI = Gymnasiebetyg utan komplettering
  • BII = Gymnasiebetyg med komplettering
  • BF = Studieomdöme från folkhögskola
  • HP = Resultat från högskoleprov

Du kan hitta statistik över antagningspoäng på UHRs hemsida, tänk på att du kan vara behörig för flera urvalsgrupper i betygsurvalet detta då du kan ha gjort både högkoleprovet och har gymnasiebetyg. Båda dina “betyg” kommer behandlas och du har möjlighet att komma in via båda.

Hur räknar jag ihop mitt gymnasiebetyg med mitt komvux betyg?

När man gjort prövningar eller läst in kurser på komvux så har man helt plötsligt betyg från olika håll. För att det ska bli rätt och för att du ska kunna gynnas på bästa sätt av de kurser du läst på komvux, så bör du kontakta din kommuns studievägledare. Tillsammans med denne kan du göra de ändringar som är möjliga och som behövs göras för att ditt betygsdokument ska vara optimalt för dina ändamål.

Vem får läsa på komvux?

Det är kommunen som avgör om du är berättigad till att läsa på komvux. Du måste ha för avsikt att läsa vidare, du måste alltså ha ett mål med dina studier. Om matte c inte är ett krav för att nå ditt mål så blir du troligtvis inte berättigad att läsa denna kurs, om inte din kommun är väldigt snäll och har råd att ge dig den.

Några riktlinjer som finns över vem som får läsa på komvux är att du måste vara minst 20 år, vara i behov av att komplettera antingen din utbildning från grundskolan eller gymnasiet. För att få läsa på komvux med mål att komplettera sitt gymnasiebetyg så måste man ha grundskolekompetens och tidigare ha slutfört en 3-årig gymnasieutbildning eller vara över 20 år. Är du yngre än 20 år och har läst 3-årigt gymnasium så kan du från och med den 1 juli det år du tar studenten söka till komvux.

Kan man läsa på komvux med gymnasiebetyg från innan GY11

Oavsett när du gick på gymnasiet så ska du kunna komplettera genom att läsa på komvux, det som händer är att du får använda två olika sätt för att räkna om betygen, men sen gör man som vanligt. För att veta hur du räknar ut snittbetyget med blandade betyg så kan du titta på denna text om snittbetyg och meritvärde för en tydlig förklaring.

Får jag studiemedel/CSN när jag pluggar på komvux?

Den som studerar på komvux är berättigad till studiemedel via CSN om du studerar halvfart eller mer, du ansöker om studiemedel på deras hemsida. Du är dock inte berättigad till CSN om du bara ska göra en prövning, alltså skriva ett prov för att få upp ett betyg i ett ämne som du redan har ett betyg i. Kan även tilläggas att alla komvuxutbildningar är gratis.