Vidareutbildning till förskolechef

Hejsan. Jag är en barnskötare som nyss börjat jobba på barnehage i Norge. Jag har jobbat på förskola innan i Sverige. Jag har länge funderat på vad jag ska läsa till och har nu kommit fram till att jag vill bli förskolechef eller styrer som det heter här. Hittar dock ingen specifik utbildning för just det och undrar om det finns nån liknande man kan läsa? Vet att det finns en sådan utbildning här i oslo, att bli styrer. Jag vill läsa på distans då jag inte riktigt vet när jag flyttar tillbaka till sverige och vart jag hamnar. Men gärna i Karlstadområdet och ner mot göteborg. Vad krävs för att bli en förskolechef ? såg nån utbildning som heter personalvetarprogrammet, vet inte om den kan kombineras med att jag arbetar i förskola just nu. Jag har ej matte b och ska nu under våren läsa upp engelska b , eller engelska 6 som det heter nu, för att få större chans till behörighet.

Viktoria, 2014-01-16

Svar:

Hej Viktoria!

Idag finns det ingen renodlad utbildning till just förskolechef, men de flesta som arbetar som förskolechefer har läst Rektorsutbildningen som grund. En del har också börjat att arbeta som förskollärare/lärare och sedan arbetat sig upp (även om detta är betydligt mycket svårare att göra idag än för ett par år sedan).

Andra bra utbildningar att ha i ryggen om du vill jobba som förskolechef är en socionom- eller en personalvetarutbildning. Alla typer av kurser inom pedagogik och liknande är självklart också meriterande.

Om du har möjlighet, så skulle vi rekommendera dig att läsa rektorsprogrammet, som helt klart är den bästa vägen att gå! Rektorsprogrammet är en 3-årig utbildning om 30 hp. Här kan du läsa mer om yrket och utbildningen: Skolledare

Lycka till med ditt framtida pluggande, Vh Malin, Utbildningssidan

Malin, 2014-01-23

Var svaret bra? Berätta för dina vänner!Malin, 118500 poäng

Skriv ett svar: